Cristian Moș, candidatul USR-PLUS pentru CJ Timiș, consideră că județul poate deveni...

Cristian Moș, candidatul USR-PLUS pentru CJ Timiș, consideră că județul poate deveni polul industriei medico-farma în Europa

0
DISTRIBUIȚI

Co-președintele filialei județene a USR-PLUS a fost invitatul ediției din această seară a emisiunii PRESSALERT LIVE, realizată în studiourile on.set. Acesta crede că Timișul poate deveni un loc unic în Europa: un pol al industriei medicale și farmaceutice.

„Pe hârtie sunt niște probleme, dacă mergem la oamenii din comune îți vor spune altceva. Județul ăsta, de 30 de ani, se chinuie cu o administrație care de fiecare dată înainte de alegeri vine și se laudă cu un proiect pentru care a început licitația, a început studiul de fezabilitate, au început lucrările pentru lărgirea la patru benzi a drumului spre Moșnița. Se laudă cu niște lucruri care ar trebui să fie normale. Eu, ca președinte al CJ, n-o să mă laud niciodată că am reușit să duc canalizare în nu știu ce localitate. După patru ani n-o să mă laud cu niște asfaltări, canalizări sau legături la apă curentă. O să mă laud cu lucruri de viziune, lucruri care schimbă cu adevărat fața județului”, a spus Cristian Moș.

Acesta dă un exemplu din domeniul său de activitate. „În Europa nu există un pol puternic medico-farma. Timișul poate să devină acest lucru. În clipa de față, cea mai mare industrie în Timiș este industria automotive, de producere a echipamentelor pentru industria auto, că nu avem fabrică de automobile, că cineva nu a fost lăsat să vină și a plecat în Ungaria. Putem să aducem aici o industrie cu o plusvaloare foarte mare. În clipa de față, plusvaloarea mare în industrie e adusă de industria medicală, atât pe proiectare și producție de echipamente medicale, cât și pe partea de medicamente. Avem în momentul de față o industrie de dezvoltare a echipamentelor electronice în Timiș, cu oameni supercalificați, care oricând ar putea face tranziția spre industria de proiectare sau producție de echipamente medico-farma. Firmele din acest domeniu își doresc să vină în Europa de Est, iar aici ar avea oameni calificați care să lucreze în domeniu. Avem deja o universitate de medicină și farmacie puternică, avem o universitate de electronică și telecomunicații puternică, avem universitatea de medicină veterinară, și avem o facultate de chimie care nu mai este la nivelul la care era o dată. În momentul în care companiile medico-farma vin și încep să producă aici, se vor uita și spre universități. Din start vreau să gândim acest lucru ca un parteneriat între trei entități: universități, firme și administrație”, a explicat candidatul USR-PLUS pentru președinția CJ Timiș.

„Industria medico-farma, inclusiv din Uniunea Europeană, încearcă să formeze undeva un pol, va fi o luptă aici. S-au lovit acum de pandemie, în momentul în care a început, Europa s-a trezit că trebuie să comande măști din China sau substanțe din India. UE vede acum această lipsă în industria medico-farma, deși sunt companii care au profit mare în Europa, dar nu produc atât de mult aici. Primii pași care ar trebui făcuți e să arăți acelor firme că administrația locală și județeană le poate fi alături, să faci lobby, nu neapărat eu ca președinte al CJ, dar ai echipă care să facă acest lucru, să îi inviți să vadă și să cunoască Timișoara și Timișul, să vadă ce oameni pot găsi aici.


Ei ar veni, doar că în România, și asta cu părere de rău o spun, multe firme mari, nu doar medico-farma, pentru că am văzut cazul Mercedes, știu că trebuie să… facă ceva. Că aici nu vor fi primiți cu ușile deschise să vină să investească”, a mai spus Cristian Moș.

Spre deosebire de mulți reprezentanți ai „vechii” lumi politice, candidatul USR-PLUS se laudă cu oameni realizați și competenți în domeniile lor, înainte de implicarea în politică. „Noi venim cu faptele noastre, lucruri pe care le-am creat neajutați de nimic politic. Venim cu o echipă întreagă de oameni care au condus echipe, au administrat proiecte, societăți care au ajuns mari, în mediul privat, un mediu dinamic. Dau un exemplu simplu din domeniul meu. Eu coordonez o echipă care proiectează aparatură medicală. Iau ideile de concept, care vin dinspre firmele medico-farma și au nevoie de acea aparatură. În unele cazuri sunt doar idei scrise pe o foaie. Ca să ajungă de acolo la un produs final ai nevoie să organizezi o echipă care să lucreze, treci prin diferite etape de validare a proiectului, ajungi la etape superioare, când este nevoie de atestări internaționale, iar într-un final ajungi la aparatură medicală care îmbunătățește sau chiar salvează vieți. Din punctul meu de vedere, având în spate multe proiecte și 14 ani într-un domeniu dinamic, nu cred că poate cineva să zică că nu putem face asta. Și acolo sunt bugete mari care trebuiesc administrate. Asta încercăm să facem și în administrație, să pornim de la o versiune și să o ducem la îndeplinire”, a mai spus Cristian Moș, care a precizat că, în cazul în care va fi ales și va putea numi un vicepreședinte, acesta va fi Raul Olajos, co-președintele USR-PLUS Timiș.

Unul dintre principalele obiective ale lui Cristian Moș ar fi digitalizarea și transparența totală a administrației. „Ca administrația locală și județeană să aibă mecanisme care să funcționeze, este nevoie de transparență, să se vadă că fiecare își face treaba așa cum trebuie. Să nu avem angajați în CJ care vin la 8 sau la 9, iar la ora 12 pleacă. CJ nu este un hotel, acolo oamenii trebuie să muncească la fel ca în mediul privat. Informațiile pe care le avem de la oameni din interiorul administrației e că sunt oameni acolo care pur și simplu plimbă aer sau plimbă hârtii. Nu pot să dau cu nume acum, dar în momentul în care ajungem acolo, vom vedea. Dacă o instituție nu funcționează, nu stăm de o parte și ne plângem că ne-a mâncat sistemul, noi nu funcționăm așa. Da, respectăm legea, dar nu există „nu se poate”. În momentul în care vom ajunge în administrația județeană, după 27 septembrie, sunt multe persoane din mediul privat care vor să vină să ne ajute, inclusiv cu digitalizarea acestui sistem. Vrem să facem o platformă care să arate toate contractele pe bani publici, orice cetățean poate să aibă acces acolo, vrem să fie transparență totală. Mai mult, toți cei care interacționează cu CJ, inclusiv primăriile, să primească un cont, și acolo să-și pună toate actele dintre ei și CJ. Avem exemplul Estoniei, care este foarte sus ca digitalizare, avem exemple alte țări unde cu un cont îți poți face toată treaba prin intermediul internetului. Asta ajută nu doar persoanele care au acces la un smartphone și internet, ajută toate persoanele care se duc acum și stau la cozi în primării sau orice instituție. Acei oameni nu vor avea alte 20 de persoane în față”, a detaliat Cristian Moș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.