Daniel Drăgan, candidatul PNL pentru funcția de primar al comunei Parța: „În...

Daniel Drăgan, candidatul PNL pentru funcția de primar al comunei Parța: „În ultimii ani comuna nu a avut niciun proiect pe bani europeni”

0
DISTRIBUIȚI

Invitat în studiourile on.set, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Daniel Drăgan, candidatul PNL pentru funcția de primar al comunei timișene Parța, a vorbit despre problemele cu care se confruntă localitatea, dar și despre cum a ajuns la hotărârea de a candida pentru postul de edil-șef.

„Am o oarecare experiență în administrație, am fost consilier local începând cu anul 2000, când Parța făcea parte din comuna Șag. Interacțiunea pe care am avut-o în acești ani cu cetățenii din comună, dialogul avut cu domniile lor, mi-au dat speranța că aș putea să încerc. Am făcut parte din CL până în iarna trecută, am lucrat la multe proiecte, m-am axat mai mult pe direcții adiacente profesiei – educație, sport. Am fost cel mai tânăr consilier local în Șag în 2000, dar acea echipă pe parcurs s-a destrămat, au apărut tot felul de divergențe, păreri diferite, poate și interese personale, dar n-am dorit niciodată să critic. Îmi doresc doar să pot pune în practică o altfel de viziune, una în care tinerii să își poată pune în practică ideile. Echipa pe care am încercat să o formez e compusă din foarte mulți tineri, iar examenul final va fi peste câteva zile”, a spus Daniel Drăgan, care este născut în comuna al cărui primar vrea să devină.

Acesta este profesor la școala din localitate, și singurul proiect european pe care și-l amintește implementat în localitate a fost implementat pe partea de educație. „Până acum, administrația din Parța nu a accesat niciun proiect pe fonduri europene. În perioada în care am fost director la școală, între 2013 și 2015, am reușit să fim parteneri într-un proiect Leonardo, pentru perfecționarea cadrelor didactice. Valoarea a fost de aproximativ 160.000 de euro, iar cadrele didactice de la școală au fost la perfecționare la Universitatea din Roma. Din câte știu, acela a fost singurul proiect pe bani europeni implementat în comunitatea noastră. Tot ce s-a realizat în rest s-a realizat pe fonduri proprii sau din surse guvernamentale”, a spus Drăgan la PRESSALERT LIVE.

Candidatul liberal consideră că este necesară „activarea” unor specialiști care să se ocupe de proiecte europene pentru comună. „În primul rând cred că ar trebui să existe un compartiment care să se ocupe de întocmirea acestor proiecte, ceea ce la noi nu există, sau un contract cu o firmă de consultanță care să întocmească aceste proiecte.


Mă gândesc că veniturile de la bugetul local au fost îndestulătoare, pentru că Parța are un buget considerabil, mai mare decât al comunelor învecinate, și probabil ăsta a fost principalul motiv. E clar că banii europeni sunt urmăriți, trebuie cheltuiți cu responsabilitate. Sunt mai multe măsuri deschise în ultimii ani pentru finanțare europeană pe partea de infrastructură. Noi stăm bine, dar mai sunt lucruri care trebuie finalizate, altele care trebuie completate. Unul dintre proiectele pe care le vizăm este realizarea unui sistem de iluminat inteligent. Există linii de finanțare deschise pentru proiecte depuse de administrațiile locale, noi doar trebuie să depunem. Nu putem să spunem că n-am primit și n-am reușit, atâta timp cât n-am depus. Dacă depunem 10 proiecte și reușim să implementăm două sau patru sau cinci, e o reușită”, este de părere Daniel Drăgan.

Unul dintre lucrurile care ar putea ajuta mult comunitatea ar fi un program „Afterschool” bine pus la punct. „În anul 2006 a fost prima încercare de a implementa un program «Școală după școală», cu sprijinul Băncii Mondiale și a ISJ Timiș. Am scris un proiect care din păcate nu a obținut finanțare. Nici nu cred că eram pregătiți, ca infrastructură, să putem susține acel proiect, dar am încercat, ne-am dorit. Știm că în zonele rurale, în special, bunicii erau cei care avea grijă de copii după școală. Acum, poate bunicii din păcate nu mai sunt, sau sunt încă în câmpul muncii, sau au dificultăți din cauza noilor tehnologii, și atunci am putea găsi această modalitate în care școala să le ofere un program de câteva ore, după programul obișnuit, în care copilul nu doar să fie «păzit», ci să aibă activități. Copiii care sunt capabili de performanță să fie pregătiți în acest sens, copiii care au nevoie de acțiuni remediale să fie ajutați să atingă nivelul necesar pentru absolvirea ciclurilor școlare, iar printre aceste activități pot fi împletite multe alte activități culturale sau sportive prin care să le captăm atenția. Cred că așa putem reuși să-i îndepărtăm un pic de tot ce înseamnă telefon mobil, tabletă, laptop, obiecte cu care își petrec mare parte din zi. Pot fi accesate fonduri europene, pot fi găsite fonduri din bugetul local sau poate fi făcut în parteneriat cu ISJ și Ministerul Educației, care poate contribui”, a explicat liberalul.

Printre îmbunătățirile care pot fi aduse prin bani europeni, în opinia lui Drăgan, se mai numără o mai bună dotare a pompierilor voluntari, amenajarea unei piețe sau organizarea de evenimente culturale. Acesta a vorbit și despre sprijinirea clubului sportiv din localitate, considerând că activitatea fizică este foarte importantă pentru tineri, dar și despre îmbunătățirea sistemului medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.