Formația Methadone Skies pregătește următorul disc și iese din nou în fața...

Formația Methadone Skies pregătește următorul disc și iese din nou în fața publicului: „Muzica e doar un simptom al prieteniei noastre“

0
DISTRIBUIȚI
Methadone Skies

Numele formației timișorene Methadone Skies are o rezonanță aparte în rândul melomanilor îndrăgostiți de rock. Formația a luat naștere în anul 2009 și abordează un mix eclectic de psychedelic și stoner rock/metal cu diverse influențe precum post rock, doom metal și progressive rock. Fiindcă membrii trupei nu și-au impus niciodată limite în experimente, fiecare din cele patru albume lansate până în prezent de către ei îmbină stiluri diferite. Discul lor intitulat „Different Layers of Fear” a fost lansat în luna mai a anului trecut și a fost promovat cu un turneu care a inclus recitaluri în Ungaria, Serbia, Austria, Germania și Republica Cehă. Formația timișoreană se pregătește să revină în fața spectatorilor cu un concert care va avea loc la sfâșitul acestei săptămâni, vineri 9 octombrie, la Faber, în Timișoara, ocazie cu care vor prezenta publicului și câteva frânturi din următorul lor material discografic. Înaintea acestui eveniment am realizat un interviu cu membrii trupei alcătuite din Alex Wehry, Raul Stanciu, Mihai Guță și Flavius Retea, în care am aflat amănunte despre albumul cu numărul cinci din discografia lor, cum au trecut ei peste complicata perioadă de pandemie și ecourile internaționale pe care le-au stârnit cu precedentul lor album.

– Methadone Skies va susține un concert, în cadrul căruia veți cânta și piese de pe albumul numărul cinci. Ce ne puteți spune despre noul disc?

– Putem spune că pe zi ce trece albumul primește noi valențe și pare să se recompună în noi forme. În acest moment suntem în studio încă în faza înregistrărilor, iar după două săptămâni de când am început acest proces, felul în care ne raportăm la el s-a schimbat cu fiecare notă imprimată. El are un nume și chiar un cvasi concept, dar fiind încă atât de metamorf , ne ferim încă să spunem mai multe pentru că sincer nici noi nu știm ce fel de animal va fi. Cu siguranță muzica va fi la fel de sinceră. Am încercat niște lucruri absolut noi, care poate vor deveni suporții unui pod către o tranziție mai extremă pentru trupă. Sau poate nu. Timpul ne-a învățat că suntem prea puțin în control când vine vorba de muzica creată și direcția ei. Cred că cei mai nerăbdători să asculte nou album Methadone Skies, sunt cei de la Methadone Skies. Înregistrările au loc la Consonance Studio, care a devenit a doua noastră casă după patru albume, înconjurați de familia noastră extinsă: Edmond Karban, Andrei Jumugă și Cristian Popescu, iar mixul și masterul va fi realizat de James Plotkin, în Statele Unite, fiind unul din cei mai prolifici ingineri de sunet din scena de drone, dark-ambient sau post-metal, lucrând cu trupe precum Isis, Pelican, Sunn O))), Earth și enorm de mulți alți artiști importanți, și care a acceptat să lucreze și acum cu noi după experiența Different Layers Of Fear.

– Cum a trecut formația peste complicata perioadă de pandemie? Ce planuri ați avut pentru acest an și cum v-au afectat schimbările ivite în urma acestei crize mondiale?

– Suntem bine pentru că noi și cei dragi nouă sunt sănătoși, iar ăsta e singurul lucru cu adevărat relevant. Lipsa concertelor ne-a motivat să accelerăm concepția noului album și ne-a unit și mai tare. Marele nostru noroc este că la nivel intern Methadone Skies a evoluat dincolo de conceptul unei formații muzicale. Trei dintre noi lucrăm în același birou, suntem prieteni de la vârsta de 14 ani, chiar dacă nu suntem frați avem aceeași a doua mamă, așa că pot spune că viitorul acestei trupe nu depinde de factori externi, pentru că muzica e doar un simptom al prieteniei noastre.

Pe de altă parte nu vrem să dăm nici în extrema „flower power”.


Situația este crâncenă pentru foarte mulți colegi de breaslă, patroni de locații, ingineri de sunet, promotori de muzică etc, a căror subzistență depinde de muzică. Păstrîm legătura cu foarte mulți și sincer suntem puțin îngrijorați cel puțin pentru viitorul apropiat în ceea ce privește scena muzicală independentă din lume.

Concret, anul acesta am fost nevoiți să anulăm un mini turneu în luna martie pe care urma să îl susținem în Austria și Cehia, și am abandonat planurile pentru organizarea unui turneu în Grecia care ar fi avut loc probabil în această toamnă. De asemenea ne-a fost puțin mai greu să ne vedem în formulă completă, dat fiind că Alex locuiește momentan în Viena. Pe lângă noi detalii legate de noul album, cât de curând vom lansa în format digital în primă fază, o reeditare al primului album ,,Enter The Void” (2012) care s-a bucurat de un nou mix și master via Consonace Studio și de un nou artwork conceput de Obsidian Nibs aka Mihai Mănescu.

– Precedentul vostru album, „Different Layers Of Fear”, a avut parte de recunoaștere internațională. Cum ați primit această veste, v-a motivat să mergeți mai departe? Cât de important este feedback-ul primit din alte țări pentru Methadone Skies?

– Atitudinea noastră a fost mereu una orientată către un public internațional. Am trimis muzica noastră peste tot și am încercat să cântăm cât mai departe de casă. Noi am făcut mereu muzica pentru noi. Nu cred că am avut vreodată vreo discuție între noi care să conțină ideea de „ce va spune lumea?” și să influențeze felul în care noi am făcut muzică. Acest egoism dă sinceritate muzicii noastre și paradoxal ne ajută să putem distribui avalanșa de energie din concerte. Totodată face orice moment în care simți că cineva se identifică cu muzica ta cu atât mai magic. Din acest punct de vedere, am rămas aceeași copii de 16 ani care voiau să facă zgomot și mare parte din noi nu poate să proceseze că și altcineva simte ceva legat de creația ta. Este un sentiment extraordinar, pentru care suntem recunoscători dincolo de cuvinte față de toți oamenii indiferent de țară, care ne ascultă și ne susțin. Nu ne-am fi imaginat niciodată că vom împărți scena cu trupe care sunt motivul pentru care noi facem muzică, sau că vom merge la poștă să trimitem un vinil cu destinația Alaska, Brazilia sau Australia.

Am primit anumite mesaje copleșitoare legate de Different Layers of Fear, genul ăla de mesaj care te face să pufnești în râs în timp ce simți că ți se umezesc ochii pentru că efectiv pare ireal că e vorba de ceea ce tu ai făcut în sala de repetiții. Îți este atunci clar că merită să continui. Iar ultimul concert la Timișoara a fost devastator în cel mai bun sens, simțeam că oamenii au înțeles că un concert Methadone Skies e un prilej de bucurie, în care poți să te exteriorizezi, să dansezi si să te reîncarci cu energie pozitivă și dragoste.

Concertul din 9 octombrie de la Faber va fi cu siguranță o experiență nouă, dar noi suntem aceeași, muzica e tot acolo, vom canaliza ca de fiecare dată toată energia noastră spre public, așa că sunt convins că măsurile de siguranță și distanțare, care sunt necesare și pe care vă rugăm să le respectați, nu vor afecta bucuria unui eveniment.

– Anul trecut ați aniversat zece ani de existență a trupei și ați decis să puneți pe pauză evenimentele derulate sub genericul Haywire. Care mai sunt planurile voastre în ideea promovării scenei de rock din Timișoara în complicatele vremuri pe care le trăim?

– Decizia de a face o pauză cu Haywire nu are neapărat legatură cu aniversarea a zece ani de Methadone Skies, dar este adevărat că ne-am gândit să ne concentrăm mai mult pe band. Suntem foarte mândrii de tot ceea ce am realizat cu Haywire și de publicul pe care l-am format în anii de activitate. La momentul potrivit vom găsi o formulă pentru a continua și a crește mai departe scena pe care am construit-o până acum. Sperăm să trecem de această perioadă pentru a ne vedea constant la concerte ca înainte, cu trupe noi, cu oameni noi și poate cu o susținere mai focalizată pe scena independentă din partea autorităților. Până atunci însă ne vedem vineri la Faber și transmitem tuturor multă sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.