Spectacolele lunii octombrie pe scenele timișorene UPDATE Spectacole oprite

Spectacolele lunii octombrie pe scenele timișorene UPDATE Spectacole oprite

2
DISTRIBUIȚI
Traviata

Opera timișoreană și teatrele minorităților reiau, o dată cu noua stagiune, spectacolele, chiar dacă numărul locurilor este limitat, pentru respectarea măsurilor de siguranță impuse de pandemie.

Opera timișoreană deschide stagiunea 2020/2021 în Parcul Rozelor, vineri, 2 octombrie, cu o seară de operă care va începe la ora 19.30, sâmbătă, în același spațiu, va avea loc o reprezentație a operei „Traviata” de Giuseppe Verdi iar duminică, tot la teatrul de vară, o seară de operetă sub conducerea muzicală a lui Peter Oschanitzky. În 10 octombrie opera prezintă „Life is Live”, un spectacol de Pavel Bartoș, iar în 30 octombrie, „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) de W.A. Mozart, un spectacol de operă cu selecțiuni prezentate în concert. Primele trei spectacole, susținute la teatrul de vară, sunt cu intrarea gratuită în limita celor 500 de locuri, pe baza înscrierilor pe pagina de facebook „Evenimente Primăria Timișoara” iar rezervarea este valabilă până la ora începerii spectacolului. Locurile rămase nerezervate vor putea fi ocupate prin înscrierea spectatorilor pe listele de la intrarea în Parcul Rozelor.

Primul spectacol al teatrului maghiar „Csiky Gergely”  din această lună, „Testosteron”, o poveste despre viață, iubire sau secrete bine păstrate, va avea loc în 3 octombrie, iar în 10 și 11 octombrie sunt programate două reprezentații ale spectacolului „Tragedia omului” după „Imre Madách, pus în scenă de reputatul regizor Silviu Purcărete. Luna octombrie readuce pe scena teatrului maghiar și spectacolele „Ursulețul Winnie Puh”, cu personajele vesele care trăiesc în pădurea magică, „Buzunarul cu pâine”, pe un text de Matei Vișniec care vorbește despre libertatea fiecărui individ de a-și alege drumul, despre umanitate și puterea fiecăruia de a reactționa la agresiune și nedreptate, și „Contesa Zeppelin și mobila stil”, inspirat din romanul „Douăsprezece scaune” de Ilf și Petrov. Toate spectacolele sunt jucate în limba maghiară și supratitrate în limba română sau traduse la cască. Biletele se pot procura la casieria teatrului sau online, prin www.biletmaster.ro iar rezervări se pot face la ticket@tm-t.ro sau la telefon 0752.111.803.

Teatrul german pregătește o premieră, „Dumnezeul Kurt” de Alberto Moravia, personalitate marcantă a literaturii italiene din secolul XX, a cărei montare și dramaturgie este semnată de Alexander Hausvater, cunoscutul regizor premiat la UNITER, cu care teatrul german a început o nouă colaborare. Acțiunea se petrece în Polonia anului 1944, într-un lagăr de cocentrare nazist, cu câteva luni înainte de terminarea celui de-al doilea război mondial. Comandantul, reprezentantul unui regim criminal și inuman, vrea să exemplifice ideile sale legate de o societate fără concepte etice, în care sentimentul vinovăției devine o piedică depășită de istorie și drept urmare inutil. El își arogă rolul zeilor din mitologia greacă și dă viață, în fața deținuților, tragediei lui Sofocle, „Oedip rege”, obligând un prieten din tinerețe, evreu și acum deținut, să-și ucidă tatăl și să-și lase mama însărcinată. Repetițiile începute în luna martie și întrerupte din cauza stării de urgență, au fost reluate, iar premiera spectacolului este anunțată pentru data de 28 octombrie.


Din distribuție fac parte atât actori ai teatrului cât și studenți ai secției germane de actorie din cadrul Facultății de Teatru și Muzică.

După ultimul spectacol din cadrul FEST-FDR 2020, teatrul național timișorean începe o nouă stagiune în 4 octombrie, cu spectacolul „Mătușa Julia și condeierul”, care va avea loc în sala mare a teatrului. Aceeași sală va găzdui, pe parcursul lunii, spectacolele „M-am hotărât să devin prost”, „Cloaca”, două reprezentații ale spectacolului „Sunt o babă comunistă” și „Nopți albe”. În Sala 2 sunt programate două reprezentații cu spectacolul „Homer S.O.S. 2020”, „Freak show”, „Mata Hari”, „Pe mâine” și „Cele trei grații”.

UPDATE În data de 23 octombrie 2020 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a adus la cunoștința publică Hotărârea sa nr. 48/2020, în care se arată că în municipiul Timișoara incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2 a depășit pragul de 3 la 1.000 de locuitori.

În aceste condiții, începând cu data de sâmbătă, 24 octombrie 2020, sunt interzise în municipiul Timișoara organizarea și desfășurarea activității în cadrul instituțiilor de spectacole și concerte, având în vedere dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 și ale Hotărârii nr. 43/2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, cu modificările și completările ulterioare.

2 COMENTARII

  1. Mă bucur mult pentru acest articol, felicitări! Din câte am observat și filarmonica are concerte luna Octombrie (de pe site), sau dumneavoastră nu le considerați spectacole? Nu este pentru prima dată când observ acest lucru. Cred că ar fi corect să informați cititorii despre toate evenimentele culturale ale urbei de pe Bega. Mulțumesc!

  2. Asa este, rugati-i frumos pe cei conducerea filarmonicii sa ne comunice programul spectacolelor si il publicam cu drag. Noi am incercat cu ani in urma si n-am avut succes. Aceea si poveste si pentru teatrul de papusi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.