Timișoreanul Josef „Ioji“ Kappl, poveste despre relația dintre legendarele formații românești Phoenix...

Timișoreanul Josef „Ioji“ Kappl, poveste despre relația dintre legendarele formații românești Phoenix și Sfinx

0
DISTRIBUIȚI

Compozitorul și basistul Josef Kappl, binecunoscut și pentru activitatea sa în cadrul formației Phoenix a evocat recent o scurtă anecdotă despre relația dintre această formație și o altă trupă legendară din patria noastră, Sfinx.

„În anii ‘70, sincer să fiu, am avut doar puține tangențe cu Dan Andrei Aldea. Eram două grupuri, două «tabere» rivale. Ei, Sfinx, superintelectualii sofisticați din capitală, noi, Phoenix, neciopliții rusticali din provincie. Noi îi apreciam tacit, dar îi ignoram. Ei nici nu ne băgau în seamă, dar în realitate se ofticau de succesul nostru enorm. Avuseseră chiar o scăpare printr-o piesă, nu-i mai țin minte titlul, în care în final ne parodiază. Eu, însă, îl apreciam pe Aldea foarte mult, pentru că era de-al meu, cu notele muzicale, studiind ca și mine muzica. Într-o bună zi fiind în București, pentru nu știu ce probleme de rezolvat, m-am gândit să mă duc seara la Clubul A, plictisindu-mă și fiind oricum liber. Pe cine crezi că-l întâlnesc acolo? Pe Dan Andrei Aldea, bine-țeles! Mai erau acolo, printre mulți alții și Mircea Vintilă, Sorin Minghiat și încă vreo câțiva folkiști. Clubul era arhiplin, iar atmosfera mă amăgea în direcția scenei, având și basul Fender cu mine, care mă-nsoțea ca un prieten bun, oriunde mergeam. Oricum era o zi de session la Clubul A. La un moment dat, eu fiind oricum acela care caută întotdeauna prietenia și împăciuirea, mi-am luat inima-n dinți, îndreptându-mă spre Aldea, cu gândul să-l întreb dacă ar avea chef să cântăm ceva împreună.


L-am salutat și-n timp ce vroiam să-mi transmit doleanța, mi-a luat-o-nainte spunându-mi: «Ioji, ce faci dragă? Hai, dacă tot ne-am întâlnit, să cântăm ceva împreună!» După câteva minute eram pe scenă și s-a-ncins o cântare de zile mari. Ca să vezi ce-nseamnă dialogul, să-ntinzi mâna rivalului, să faci tu primul pas spre pășnicie și-nțelegere! Exemplu demn de urmat și-n alte domenii! După ce s-a întors în țară, ne-am văzut de nenumărate ori. Venea la concertele Pasărea Rock, ori de câte ori era prin apropiere, așa cum s-a întâmplat la Oradea de trei ori, apoi în Vama Veche, unde cântam și noi și el la Gala Folk You. Întâlnirile cu el erau întotdeauna agreabile. Și totuși, aveam impresia că ascunde ceva. Purta o povară cu el. Era cam trist și retras, de parcă-l apăsa ceva pe suflet. Vestea plecării sale spre neant s-a așternut asupra noastră ca o eșarfă neagră. Odihnească-te în pace, prieten drag! AVE!“, spune  Josef „Ioji“ Kappl.

Ioji Kappl alături de Dan Andrei Aldea, într-o fotografie de epocă

Anul acesta, formația  Pasărea Rock a lansat o nouă melodie, care poartă numele de „Viața în boxă“, cu caracter autobiografic. „Ioji“ Kappl s-a născut în Petrila, a absolvit Conservatorul de Muzică din Timișoara și a făcut parte din formația Phoenix, fiind cunoscut pentru o serie de proiecte și colaborări. Înainte de a se alătura trupei Phoenix, Josef Kappl a cântat alături de Clasic XX. Artistul a părăsit România în anul 1977 alături de colegii săi din Phoenix și s-a stabilit în Germania. Cu șapte ani în urmă, la Timișoara a avut loc premiera naţională a operei rock „Meşterul Manole”, la Filarmonica Banatul, muzica acestui ambiţios proiect aparţinându-i lui Josef Kappl. Deși autoritățile locale au promis sprijin pentru această operă rock, ani de zile proiectul a fost pus pe „pauză“, fapt care a creat o justificată nemulțumire pentru artist. Anul trecut, Josef Kappl, a fost recompensat cu distincția de Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.