Un sfert de secol de muzică electronică la Timișoara: Daniel Dorobanțu, sărbătorit...

Un sfert de secol de muzică electronică la Timișoara: Daniel Dorobanțu, sărbătorit în emisunea Remix, realizată de Doru Rocker Ionescu

0
DISTRIBUIȚI

Artistul timișorean Daniel Dorobanțu, considerat un pionier al muzicii ambient în România, a fost sărbătorit cu o emisiune specială difuzată de TVR sub genericul „Remix“, realizată de Doru Rocker Ionescu.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs numeroase albume de studio și lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Romanian Design Week și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România. La începutul acestei luni, artistul timișorean a avut parte de o emsiiune specială difuzată pe TVR, sub genericul „Remix cu muzica electronică a lui Daniel Dorobanțu“.

„De-a lungul anilor, Dorobanțu a fost implicat în edificarea unor nume și concepte din Timișoara precum Negură Bunget, Sur Austru, Blazzaj, Implant pentru Refuz, Novox, Arc Gotic ș.a.m.d. Indiferent de genul muzical al acestora, el se revendică însă de la fenomenul electro din Banat, care la un moment dat a erupt în festivalurile „TM Base”. Emisiunile „Remix” și „Pop Cultura” din primii ani 2000, produse atunci pentru TVR Cultural, au făcut destule valuri când au programat rubrici cu Thy Veils.


Dacă muzica din zona ambientală, trance, uneori minimalistă, se înscria în trendurile vremii, modul în care era pusă în pagină a stârnit interes, atât din partea fanilor genului cât și a artiștilor din varii zone de exprimare. Fragmente din DVD-ul „Dawn & Furterance”, atunci în lucru, au fost re-difuzate în emisiuni „Remix”, pentru ilustrarea unor subiecte deosebite, cel mai recent caz fiind un portret in memoriam Dan Andrei Aldea, cu numeroase melodii practic imposibil de vizualizat fără ajutorul artistului timișorean“, se spune în prezentarea acestei emisiuni realizate de Doru Rocker Ionescu.

„În 1995 am înregistrat nişte piese care au făcut parte dintr-un proiect dedicat lui Brâncuşi făcut de un prieten de la Facultatea Tibiscus. Dacian Vâlcu din Romantic Jurgen ştia că mă pricep să scot sunete din computer şi vroia să îl ajut să facem ceva ce pe vremea aia se numea techno industrial. După aceea, i-am cunoscut pe cei de la Arc Gotic şi toată scena underground din Timişoara. Am descoperit o lume cu sensibilităţi specifice în care m-am simţit imediat acasă. După Arc Gotic, am cântat doi ani la clape cu Negură Bunget, iar după aceea am fost producător executiv la albumul Macadam al celor de la Blazzaj. Am lucrat cu Eddie Neumann care mi-a educat mult gustul în zona de jazz. A fost o frăţie care a contat mult. I-am cunoscut şi pe ceilalţi din Blazzaj şi am absorbit mult din know-how ul lor. Am avut şi o trupă cu Ionuţ Dorobanţu, Moebius Strip. Ionuţ fiind şi profesor, m-a ajutat mult, a avut o influenţă benefică asupra modului în care abordez viaţa. Am înţeles că e un lifestyle“, ne-a declarat Daniel Dorobanţu despre începuturile sale muzicale într-un interviu acordat PRESSALERT.ro pe care-l puteți citi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.