Proiecte comune Timiș-Caraș-Severin. Vom avea „train-tram” de la Reșița la Timișoara și...

Proiecte comune Timiș-Caraș-Severin. Vom avea „train-tram” de la Reșița la Timișoara și patru benzi între Moșnița și Berzovia

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre principalele provocări la care trebuie să răspundă în prezent județele și orașele din România este mobilitatea, concept care contribuie la îmbunătățirea factorilor de mediu și a elementelor de cadru economic și social.

În acest context, consiliile județene Caraș-Severin și Timiș, alături de municipiile reședință de județ, Reșița și Timișoara, au decis să intre într-un parteneriat menit a dezvolta cinci proiecte de infrastructură majore.

Prin acordul de parteneriat se urmărește colaborarea în vederea realizării de proiecte comune de transport și mobilitate în cele două județe, precum și pentru asigurarea cadrului necesar accesării de finanțări, implementării și monitorizării acestor proiecte.

Mai exact, cele patru administrații își propun să modernizeze infrastructura feroviară pentru implementarea soluției de transport de tip „train-tram” pe ruta Reșița Sud –  Bocșa – Timișoara Nord și asigurarea legăturii cu Aeroportul „Traian Vuia”. În plus, se are în vedere o asemenea soluție tehnică și pe ruta Berzovia – Oravița – Anina.

Parteneriatul dă o importanță majoră și infrastructurii rutiere. Se dorește astfel construirea unui nou drum, expres, cu trei benzi, între Berzovia – Buziaș – Topolovățul Mare – Autostrada A1. Este avută în vedere și extinderea la patru benzi de circulație a drumului Moșnița Nouă – Buziaș (DJ 592), cât și modernizarea drumului interjudețean DJ 684 pe traseul DN 68A (Coşava) – Tomeşti – Luncanii de Sus – limită de județ CS – DN 68 (Voislova).

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, este de părere că demersul celor patru autorități va spori considerabil șansele proiectelor de a primi finanțare europeană, întrucât noul program, 2021-2027, pune accentul tocmai pe modernizarea infrastructurii de transport regionale: „Beneficiem de un context administrativ favorabil, în care partenerii noștri din Caraș, atât de la județ, cât și de la municipiu, sunt pe aceeași undă cu noi.


Și ei, dar și noi, dezvoltăm echipe performante de accesare a fondurilor europene. Nu sunt proiecte ușor de realizat și nici nu vor fi făcute peste noapte, dar nu am venit la Consiliu să gândim mărunt. Nu ne autoimpunem limite. Noua formulă a puterii de decizie la nivelul celor două județe va arăta că se poate să ducem la capăt proiecte mari.”

Pentru a deveni funcțional, parteneriatul trebuie să treacă prin votul fiecărui consiliu menționat mai sus. Timișul l-a aprobat încă de miercuri, 25 noiembrie, printr-un vot în unanimitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.