Dominic Fritz despre momentul în care va da afară oameni din primărie:...

Dominic Fritz despre momentul în care va da afară oameni din primărie: Pentru mine nu cifra este importantă, ci dacă oamenii își fac treaba în mod eficient

3
DISTRIBUIȚI

Dominic Fritz a vorbit despre dificultățile cu care s-a confruntat în primele săptămâni de mandat ca primar al Timișoarei și a explicat, într-un interviu acordat Digi24, de ce nu poate încă să dea afară oameni, deși eficientizarea organigramei este una dintre principalele sale promisiuni.

„Ce s-a schimbat, în primul rând, cred că este modul de a comunica, de a asculta nevoile cetățenilor. Am avut foarte multe întâlniri în ultimele săptămâni. În prima zi de mandat m-am întâlnit cu reprezentanții minorităților din Timișoara, cu reprezentanți ai cultelor, cu diplomații din Timișoara, tocmai pentru a arăta că această primărie nu se ascunde în spatele unui zid, ci este un facilitator, un actor în societate”, a spus Dominic Fritz, dând ca exemplu eforturile noii administrații de a sprijini toate părțile implicate în lupta cu pandemia. „Bineînțeles că după șase săptămâni, mai ales într-o situație de criză, nimeni nu se așteaptă să se schimbe totul, dar cred că se vede că avem o altă abordare despre cum trebuie condus un oraș”, a completat Fritz.

„Vorbesc des cu medicii din spitale, am fost și în vizită la Victor Babeș. Situația este destul de dramatică, pentru că nu mai sunt paturi în ATI, de multe ori se întâmplă ca oamenii să ajungă prea târziu la spital, când boala este în stadiu avansat. Iar medicii sunt epuizați, mai ales că nu se vede lumina de la capătul tunelului. Nu mă feresc de ideea de carantină, am spus chiar din prima zi la primărie că nu trebuie să fie un tabu. Am avut acum câteva zile o discuție cu reprezentanții Horeca, foarte afectați, iar pentru aceste afaceri ar fi poate mai bine să luăm măsuri mai stricte pentru două – trei săptămâni, ca să revenim la o rată de infectare mai mică, și de acolo să reluăm viața economică. Dar așa, fără să ne asumăm decizii și mai dure, se pare că doar prelungim agonia, nu reușim să reducem numărul cazurilor, ca să degrevăm spitalele, și afectăm și economia. Nu sunt convins că această abordare, de a ne feri de restricții mai dure, este una sănătoasă, nici la propriu, nici la figurat. Oamenii cred că înțeleg că nu putem, chiar dacă ne-am dori cu toții, să scăpăm de acest virus dacă nu facem un efort comun. Partea bună este că, de exemplu, purtatul măștii contribuie la acest efort, dar e important să înțelegem că fiecare are această responsabilitate”, este de părere Dominic Fritz.

Acesta a constatat, după prima lună și jumătate de mandat, că primarul este un „paratrăznet” pentru toate problemele orașului.


„E un fenomen foarte interesant, pentru că primarul este fața politicii într-un oraș, de exemplu, când au fost închise piețele, oamenii intrau la mine pe pagină și îmi scriau să le deschid, deși decizia nu ține de mine. E o dinamică interesantă, dintr-o dată ești singura persoană palpabilă pentru toate problemele pe care le au oamenii”, a spus primarul Timișoarei la Digi24.

Auditul pe care edilul-șef intenționează să îl facă în Primăria Timișoara nu are încă un termen clar, pentru că firmele specializate cu care s-a discutat până acum i-au transmis lui Fritz că auditul are rost doar într-o formă fizică, la fața locului, acest lucru fiind problematic din cauza pandemiei. Primarul este sigur, însă, că schema de personal va fi redusă indiferent de rezultatul auditului, digitalizarea urmând să contribuie la acest lucru.

„Mă întreabă lumea de ce nu am început să dau afară oameni. E important să știm că nu pot așa, cum vreau eu, să dau afară oameni, și nici măcar nu pot acum să modific organigrama, pentru că se poate doar de două ori într-un an, iar predecesorul meu a făcut-o deja. Ceea ce mulți oameni poate nu văd este că sunt multe nevoi care acum nu sunt acoperite, sunt multe domenii pentru care nu există oameni în primărie, și ar trebui să existe. Nu există oameni care să aibă o strategie pentru educație. Nu există, în Timișoara, capitală europeană a culturii 2023, nu există în primărie oameni care să se ocupe de cultură. Avem o Casă de Cultură, în afara primăriei, care implementează proiecte, dar nu există o capacitate strategică. Am închis Grădina Zoologică, pentru că nu erau condiții pentru animale, dar nici nu avem o capacitate profesională în primărie pentru managementul unui zoo. E important, în loc să ne uităm doar la cifre, să ne întrebăm ce vrem să facă funcționarii publici. Și e foarte clar că așa cum e dimensionat acum aparatul primăriei nu este bine, dar aș vrea, pentru procesul de organizare, să văd ce ar trebui să facă, și apoi să ajungem la o cifră pentru numărul angajaților. Cu posibilitățile oferite de digitalizare, probabil cifra aceasta va fi mai mică, dar important este să ne asigurăm că o primărie modernă are niște capacități strategice. Avem 600 de angajați în primărie, plus câteva mii de angajați în instituțiile din subordine. De exemplu, avem o problemă cu salubrizarea în Timișoara, mult prea multe gunoaie în spațiul public. Avem o firmă care are contract și avem un birou de Salubrizare. Acolo sunt șase – șapte oameni care ar trebui să supravegheze, să monitorizeze activitatea firmei de salubrizare, să se asigure că își face treaba. Mie mi se pare că aceste lucruri nu funcționează așa cum trebuie. Iar soluția nu ar fi să dau afară oamenii sau să desființez biroul de salubrizare, ci să restructurez, să găsesc oamenii care chiar își fac treaba, să vedem care ar trebui să fie procedura de monitorizare, dar tot cu acești șase oameni. Pentru mine nu cifra este ceea ce contează, ci dacă oamenii fac ceea ce ar trebui să facă și o fac într-un mod eficient”, a explicat Dominic Fritz.

3 COMENTARII

  1. Slaba miscare din 27 septembrie incoace. Ma asteptam la mult mai mult de la primarul asta neamt. Pasajul Solventul, poduri noi, parcari noi, inelul 4 de centura…Nu am auzit nimic de ele si acusi sunt 3 luni de la alegeri.

  2. Cand a preluat mandatul, a anuntat ca vom fi “oras model in lupta cu Covid19”. Concret, singurul lucru pe care il face e sa insiste aiurea pt bagarea cetatenilor in cusca. Pe 27 septembrie, cand, insotit de o gasca de huligani, a organizat manifestarea ilegala din Piata Operei, nu ii ardea de carantina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.