Ilie Stepan: „Piesa «Timișoara» e suma trăirilor noastre colective din decembrie 1989“

Ilie Stepan: „Piesa «Timișoara» e suma trăirilor noastre colective din decembrie 1989“

0
DISTRIBUIȚI

Melodia „Timișoara“ a formației Pro Musica, piesă care ne reamintește tuturor tulburătoarele evenimente petrecute cu 31 de ani în urmă are parte de un nou remaster, varianta audio din 2020 a acesteia fiind realizată de către Florin Buciu în studioul său din Toronto.

„Piesa s-a născut în ultimele zile din decembrie 1989, în acele zile tulburătoare și pline de dramatism. Lucram cu Marian Odangiu la partea muzicală… i-am cântat la telefon, după care am început să repetăm. La finalul lunii decembrie, o repetam la sala noastră de la Casa Tineretului. Melodia a fost înregistrată în prima jumătate a lunii ianuarie 1990, când am fost cu Pro Musica la București. Am înregistrat în studioul Televiziunii Române, care la ora aceea era cel mai dotat studio din țara noastră. Țin minte că mirosea a chit în toate coridoarele alea mari de la parter de acolo… se schimbau geamurile care erau ciuruite de gloanțe. Studioul  era păzit de parașutiști 24 de ore din 24. Ca să mergi la toaletă, trebuia să știi parola, căci pe vremea aceea se circula cu parole prin instituție. La prima variantă a piesei am avut și câțiva parașutiști care au ieșit din gardă și au cântat cu noi . Vocile lor asigură au asigurat o naturalețe aparte a corului“, a spus Ilie Stepan.

Prima interpretare live a piesei Timișoara a avut loc în data de 22 ianuarie 1990, la Sala Polivalentă din București, în cadrul concertului numit „București – Timișoara 22“. Prezentatorul acestui veritabil maraton la care au cântat, printre alții, Iris, Compact, Holograf și trupele timișorene Pro Musica, Abra și Cargo a fost Andrei Partoș. O lună mai târziu, în februarie 1990 piesa a fost cântată și la Timișoara, în cadrul evenimentului intitulat Rock pentru Revoluție. Prima variantă de videoclip a piesei a fost realizată în studioul Televiziunii Libere Timișoara, iar la sfârșitul lunii ianuarie 1990 piesa a avut parte de un videoclip realizat la Belgrad.

„Timișoara a fost cântată în fiecare concert al grupului Pro Musica cu aceeași emoție din partea noastră.  Piesa  a fost scrisă dintr-o suflare… dintr-o singură respirație, aproape că s-a născut instaneu.


Țin minte că veneam de la Casa Tineretului de la repetiții, spre casă și atunci mi-a venit refrenul. Când am ajuns acasă l-am scris pe hârtie, să nu-l uit. Chiar dacă sunt un perfecționist, nu aș schimba nimic la forma piesei. Anul trecut, la aniversarea a 30 de ani de la Revoluția din 1989 am adăugat niște elemente care să întărească impactul piesei.  Nu am schimbat nimic, doar am adăugat elemente care să puncteze mai bine piesa. Anul acesta, am realizat un remastering prin care sunetul piesei a fost și mai bine pus în evidență“, spune Ilie Stepan.

Varianta remasterizată a piesei Timișoara îi cuprinde la caseta tehnică pe Mario Florescu (voce), Ilie Stepan (chitară), Grigore Bujor Hariga (chitară), Christian Podratzky (chitară), Lică Dolga (tobe), Alexandru Kolompar (clape), Bogdan Bogy Nagy (voce, narativ 2019), Doru Apreotesei (sintetizatoare, orgă, 2019), Horea Crișovan (chitară, 2019), Dixie Krauser (bass, 2019), Dana Borteanu (backing vocals, 2019). Varianta inițială a piesei a fost înregistrată de Dani Constantin (ianuarie 1990), iar varianta de anul trecut a melodiei are parte de înregistrare, procesare și mixaj de către Sebastian Ciocan. Textul piesei îi aparține lui Marian Odangiu, iar masteringul din 2020 al piesei a fost realizat de Florin Buciu (Fandango Recording Toronto). Edit-ul din 2020 a fost realizat de Ilie Stepan (Quarantine Mobile Studio) iar designul grafic îi aparține lui Pavel Vereș.

„Piesa asta e suma trăirilor noastre colective din decembrie 1989. Ce-am simțit noi, trupa …au fost simțirile timișorenilor. Sunt trăirile acelea… cu toată durerea, frica de moarte,  cu acea ură îndreptată împotriva criminalilor care au ucis oameni care erau cu mâinile goale. Era speranță… credință… bucuria izbândei… un cumul de sentimente pe care nu ți-e dat să trăiești  de multe ori în viață. Trăim niște vremuri complicate și acum, e multă durere și multă rautate. Așteptăm cu încredere să treacă aceste vremuri. Dar nu avem voie să uităm că Timișoara a dat tonul in ceea ce inseamna evenimentele din decembrie. Care au început în 16 decembrie, când oamenii au ieșit pe străzi și și-au spus cu glas tare nemulțumirile. Să nu uităm nici faptul că în 20 decembrie, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism. Ziua asta este cea mai importantă zi din istoria Timișorei”, a mai spus Ilie Stepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.