Antrenor cu C.V. pentru coordonarea Centrului de copii și juniori al lui...

Antrenor cu C.V. pentru coordonarea Centrului de copii și juniori al lui ASU Politehnica

0
DISTRIBUIȚI

ASU Politehnica a anunțat azi o nouă mutare. De această dată e vorba de înregimentarea experimentatului antrenor Sandu Tăbîrcă în cadrul propriei academii. Tehnicianul timişorean care s-a despărţit recent de FRF, după o îndelungată activitate la nivelul loturilor naţionale, va ajuta la implementarea unei strategie noi la nivelul pepinierei alb-violeţilor din poziţia de antrenor coordonator.

Dacă ieri alb-violeţii l-au „promovat” pe Cristi Gălan în postura de „secund” la echipa de seniori, astăzi a fost anunţată o mutare importantă la nivelul centrului juvenil. „În primul rând pentru mine e o bucurie şi o onoare. Sunt timişorean get-beget, născut şi crescut în Timişoara. Întotdeauna am avut contact, dar, precum spune o vorbă din bătrâni – nimeni nu e profet în ţara lui – e prima oportunitate a unei colaborări în oraşul meu natal şi mă bucur foarte mult. Întotdeauna am avut contact prin jucătorii pe care i-am avut din Timişoara. Prin oamenii de fotbal. Cu Dan Alexa am o relaţie foarte bună. L-am cunoscut pe domnul Viorel Şerban… cu Paul Codrea am discutat întotdeauna, mi-a fost şi jucător la Rapid. La fel, discut cu Alin Paleacu, cu Sorin Vlaicu am fost coleg la UMT. Am avut destule legături cu cei care sunt acum în club (…) Am spus da pentru că e o motivaţie şi pentru mine să continui, am deja experienţa. În ultimul an şi jumătate am ajutat foarte mult un club înfrăţit cu Politehnica, Rapidul, şi am experienţa lucrului cu antrenorul şi jucătorul român. Ştiu mentalitatea, care sunt plusurile şi minusurile, şi atâta timp cât voi avea sprijin necondiţionat vom putea face paşi înainte”, a declarat Sandu Tăbîrcă despre opţiunea de a reveni „acasă”.

Antrenorul timişorean a jucat la Electromotor şi UMT, apoi s-a mutat în Austria, unde şi-a început şi activitatea de antrenor, la SV Neumarkt şi apoi la celelalte echipe la care a şi evoluat: SK Union Amstetten, Waidhofen-Ybbs.


În ţară le-a pregătit pe Gloria Bistriţa şi Rapid, dar a avut şi funcţii diverse la alte cluburi, înainte de a accepta oferta federaţiei, în 2014. A fost director implementare programe de dezvoltare, antrenor federal, coordonatorul loturilor naţionale de tineret şi juniori, secretar general al Comisiei Tehnice FRF şi antrenor secund al naţionalei U21 a României. Contractul său cu FRF s-a încheiat în decembrie.

Cu o bogată experienţă la nivel juvenil şi nu numai, Tăbîrcă doreşte să introducă o strategie unitară la nivelul academiei poliste. „Am luat un prim contact, e necesară implementarea unui concept unitar. Asta e una dintre cele mai mari probleme în România. Şi din cauza schimbărilor foarte dese nu există un program unitar şi fiecare antrenor vine cu experienţa lui proprie şi încearcă să aibă rezultate. Ceea ce nu poate funcţiona, fotbalul trebuie învăţat ca la şcoală: în etapele optime să înveţi ceea ce trebuie, ceea ce poate copilul să înveţe. Încerc să schimb puţin mentalitatea şi să arăt că se poate altceva. Va fi un proces greu, pentru că este legat de foarte multă muncă, renunţarea la unele principii proprii, de a te subordona unui concept, în care tu ai libertate de creativitate”, a explicat tehnicianul. Acesta va conlucra la noul plan împreună cu Iulian Prodana, şeful Centrului de copii şi juniori al Politehnicii.

„Sunt două idei de menţionat legat de Sandu Tăbîrcă. Prima, că e un profesionist, care a lucrat în Federaţie mulţi ani chiar în zona aceasta (sectorul juvenil) şi aducerea lui la club confirmă preocuparea noastră pentru dezvoltarea unei strategii serioase pentru creşterea valorii jucătorilor noştri. A doua e că şi Sandu Tăbîrcă intră în ceea ce înseamnă politica, poate nu neapărat declarată deschis, de a aduce valorile acasă. Toţi cei care la un moment dat au performat în altă parte se întorc pentru proiectul acesta de a încerca să readucem Timişoara cât mai repede cu putinţă pe harta fotbalistică a ţării. Atât din punct de vedere al primei echipe, cât şi al academiei de fotbal”, a precizat Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Politehnicii Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.