Excursii de pandemie. Stațiuni din vestul țării unde plimbările în natură sunt...

Excursii de pandemie. Stațiuni din vestul țării unde plimbările în natură sunt o opțiune ideală FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1222790579">

Pentru iubitorii de natură din vestul țării care doresc să evadeze, fie și pentru câteva ceasuri din orașe, în locuri cunoscute dar totodată mai retrase, câteva destinații posibile ar fi zonele balneare Buziaș, Geoagiu-Băi, Băile Herculane, Moneasa sau zonele Parâng-Petroșani și Borlova-Muntele Mic. Acestea se numără printre cele peste 40 de stațiuni și zone turistice de interes național, unde, chiar și în vreme de pandemie, se pot face plimbări în natură sau un popas la micile pensiuni amplasate în locuri pitorești.

Stațiuni balneoclimaterice de interes național

Micul dar pitorescul oraș Buziaș, aflat la poalele dealurilor Pogănișului, este cunoscut pentru apele sale minerale cu proprietăți curative, aerul curat, clădirile cochete de stațiune balneară, renumitul parc cu numeroase specii rare de arbori sau împrejurimile acoperite de păduri și viile de pe dealul Silagiului, cu cramele în care se pot face degustări de vinuri și se pot cumpăra diferite sortimente de vinuri îmbuteliate, obținute din soiurile cultivate aici, și poate fi un loc plăcut pentru o plimbare, fie ea și scurtă, chiar în acest anotimp.

Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi, așezată într-o regiune deluroasă de la poalele Munților Metaliferi, este, deopotrivă, un loc cu numeroase obiective istorice de patrimoniu, unde iubitorii de antichități pot vedea băile romane, o porțiune din vechiul drum roman, castrul roman Germisara din satul Cigmău, aflat în apropiere, sau rotonda – o bisericuță veche de un mileniu, dar și împrejurimile cu grote, cascade, peșteri sau chei, și izvoarele termale.

Stațiuni și zone montane

Cei care preferă stațiunile montane pot vizita Băile Herculane, cunoscute de pe vremea romanilor și redescoperite în epoca modernă, când au devenit destinația preferată a multor personalități și capete încoronate. Lăsată în paragină în ultimele decenii, stațiunea are încă locuri care merită vizitate, de la centrul istoric la vile celebre, băile imperiale sau izvoarele care au făcut stațiunea faimoasă, până la numeroasele trasee turistice amenajate în jurul stațiunii. Stațiunea arădeană Moneasa, supranumită „perla Munților Apuseni”, este foarte liniștită în acest an, și are doar câteva pensiuni deschise. Din valea îngustă de la poalele cetății Dezna se pot face lungi plimbări pe drumurile care străbat Munții Codru-Moma, spre vârfurile muntoase sau platoul carstic al Vașcăului, la cetatea Dezna, la cuptorul de topit fier de la Jumelt sau la carierele de marmură neagră și roșie, cu numeroasele peșteri descoperite aici, la casa vânătorilor sau la vestita păstrăvărie.

Zona Parâng-Petroșani, o regiune de o frumusețe naturală de excepție, cu peisaje montane care-ți taie respirația, lacuri glaciare și păduri întinse are posibilități extrem de variate pentru plimbări în natură, departe de locurile aglomerate. Oferte similare există și în zona Borlova-Muntele Mic, cu un mare potențial turistic, inclusă recent în rândul destinațiilor de interes național.

Surse foto: gohunedoara.com, wikipedia.org, primaria-baile-herculane.ro, romanian-adventures.ro, glsa.ro, radioresita.ro, skiparang.ro, govoyage.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.