City-managerul Matei Creiveanu, în locul Sandei Greblă în Consiliul de Administrație al...

City-managerul Matei Creiveanu, în locul Sandei Greblă în Consiliul de Administrație al RETIM. Cine vor fi ceilalți reprezentanți ai CLT

0
DISTRIBUIȚI

Au fost discuții care păreau interminabile în plenul Consiliului Local de marți după-amiază cu privire la Proiectul de hotărâre privind desemnarea membrilor în Consiliul de Administrație al RETIM Ecologic Service S.A. Indemnizațiile viitorilor membri, votați azi, au fost apărate cu îndârjire de aleșii USR PLUS în fața consilierului local Radu Țoancă, aflat acum în opoziție, care a cerut plafonarea sumelor de care nu s-a interesat prea mult în precedentele sale mandate.

Prima propunere fost Nicoleta Păun (34 de ani), absolventă a Facultății de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timisoara, specializarea Economia mediului și agroalimentară. După 7 ani de experiență profesională în domeniul consultanței în management și accesării de fonduri europene, este antreprenor conducând companii în domeniile construcțiilor și comerțului.

A doua propunere pentru CA al RETIM a fost Mircea Vancia. Acesta a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, urmată de un masterat în Pieţe Financiare. Si-a început activitatea profesională în domeniul serviciilor financiare încă din anul I de facultate, unde, după numai 4 ani, a ajuns pe o poziție de top management şi unde a rămas până în anul 2010. Ulterior, a acceptat provocarea grupului din care făcea parte compania de servicii financiare de a coordona dezvoltarea unei noi companii din zona serviciilor. A activat timp de 8 ani în noua companie pe care dezvoltat-o de la numai trei angajați, în 2010, până la peste 800 în 2018, ajungând în top 3 companii de profil din România. Din 2018 a făcut pasul spre antreprenoriat, unde și-a dezvoltat propria companie în domeniul serviciilor.

Surpriză, a treia propunere a fost Matei Creiveanu, noul city-manager al Timișoarei, al cărui CV poate fi găsit aici.

După prezentarea făcută de președintele de ședință, liberalul Dan Diaconu, colegul său de partid, consilierul local Simion Moșiu a dorit să afle dacă cele trei posturi sunt permanente, pentru următorii trei ani și jumătate cât are mandat actuala administrație sau sunt temporare.

„Desigur că CV-urile sunt foarte frumoase, dar au vreun palnning plan pentru că nu îi cunoaștem”, a întrebat Moșiu.

Diaconu a răspuns că membri Consiliului de Administrație sunt numiți direct de către Consiliul Local în baza propunerilor.

Moșiu ar fi vrut ca cei trei să fie prezenți la ședința care a avut loc online pentru ca aleșii locali să îi cunoască.

„Nu înțelegem care a fi sensul acestui vot dacă pe respectivii nu îi cunoaștem”, a spus Moșiu.

„Din păcate nu am avut o astfel de cerere anterioară, astfel încât să-i invităm pe cei trei în această ședință și nu sunt prezenți acum. Prezentarea a fost făcută doar în baza CV-urilor”, a spus Dan Diaconu. El a mai precizat că respectivii pot fi invitația la ședința CLT de luna viitoare.

În mandatul trecut, reprezentanții Primăriei Timișoara în Consiliul de Administrație al RETIM au fost Sanda Greblă, Dorel Borza și Ioan Nasleu, validați fără prea mari discuții de Consiliul Local.

Radu Țoancă a cerut cu o zi înainte scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi.

„Era bine să fi fost prezenți în comisii și să răspundă la câteva întrebări. Dar nu asta e problema. CV-urile sunt respectabile, persoanele propuse sunt repectabile, eu am însă un amendament: se stabilește indemnizația lunară pentru cei trei reprezentanți ai CLT la suma brută de 250 de lei pe toată durata mandatului de patru ani.


De ce am făcut acest amendament? Este o lipsă de transparență a indemnizațiilor acestor oameni. Este vorba despre 3.500 de lei net pe lună. Pe patru ani, un calcul foarte simplu ne arată că cei trei oameni pleacă acasă cu 168.000 de lei. Este o sumă fabuloasă în raport cu faptul că participă la una sau două ședințe (n.r. – lunar). Gândiți-vă că 3.500 de lei câștigă majoritatea oamenilor care lucrează în două sau trei schimburi. Deci aș dori să plafonăm acest prag la cel mult 250 de lei pentru a le deconta cheltuielile și eventual efortul pe care îl fac lunar după cum să plafonăm și la AGA indemnizațiile. Propun o nouă abordare, să pornească din start cu o indemnziație plafonată”, a propus Radu Țoancă.

Amendamentul a căzut la vot.

RETIM are șapte membri în Consiliul de Administrație. Patru sunt numiți de companie, RER Grup, iar trei de către Consiliul Local.

„De ce nu ni se prezintă și nouă un business plan vizavi de RETIM, ce indicatori de performanță a atins fostul Consiliu de Administrație?”, a întrebat consilierul local Adrian Lulciuc de la PNL. El a dorit să afle dacă viitorii membri ai CA pot primi mașini și telefoane de la companie pentru că în mandatul trecut acest aspect a deranjat.

Consilierul local Rodica Militaru de la USR PLUS a dorit să afle care este legislația în baza căreia Consiliul Local hotărăște plafonarea acestor indemnizații.

„Evident că trebuie să fim grijulii cu banii primăriei dar totodată nu cred că nu putem să știm în baza cărei legi ni se cere acest lucru”, a afirmat Rodica Militaru.

Ovidiu Merean de la USR PLUS s-a raliat cu colega sa de partid.

„Trei membri vor avea plafonată indemnizația? Ceilalți patru nu? Mi se pare foarte nefiresc acest vot și nu mi-e clar dacă e legal sau nu. Nu vreau să dau un vot care nu e legal doar că dă bine că am redus nu știu ce buget de la 3 mii de lei la 300 de lei pe lună o indemnizație”, a spus Ovidiu Merean.

„Mi se pare imoral ca omul să plece acasă cu 40.000 de euro din bani publici, echivalentul salariului unui medic rezident, al unui inginer, ca să nu spun de alte categorii socio-profesionale mai puțin plătite decât să plece cu 250 de lei în condițiile în care mandatul este imperativ. Cei trei dacă nu doresc să facă muncă patriotică pentru 250 de lei pot să se recuze, să spună că nu doresc să facă parte din Consiliul de Administrație. Dacă cei trei acceptă arată că sunt de bună credință”, a mai spus consilierul local Radu Țoancă de la PSD.

„Domnule Țoancă, oi fi eu puțin mai tânăr, dar cred că au trecut vremurile de muncă patriotic, cum menționați mai devreme. Cred că avem nevoie de oameni competenți care să ducă compania asta înainte. Tot vă întrebăm în baza cărei legi faceți această propunere. Eu nu pot să votez un asemenea amendament populist neștiind nici măcar în baza cărei legi faceți propunerea”, a spus consilierul local Dan Reșitnesc de la USR PLUS.

Viceprimarul Cosmin Tabără a intervenit în discuție spunând că în CA trebuie trimiși oameni competenți și oameni care să reușească să depună efort pentru ele.

„Pe de altă parte nu poți să ceri performanță fără a fi plătit. Cred că putem să reducem din alte costuri dacă e să reducem. În Consiliul de Administrație cred că fiecare trebuie să fie retribuit pe măsura activității sale”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără.

Consilierul municipal Ștefan Sandu de la PNL a spus că dacă ne uităm la perioada trecută, acționariatul german de la RETIM face ce vrea.

„Se știe povestea cu utilajele, cu leasing-urile, i-au păcălit în mandatul 2004-2008 și cred că domnul Țoancă ar trebui să se gândească mai bine la ce au decis atunci decât să vină acum cu niște propuneri care nici măcar populiste nu sunt. Sunt dincolo de orice imaginație. Este în afara logicii capitalismului să ai un consiliu de administrație în care unii oameni sunt retribuiți altfel pentru aceeași muncă. Poate asta este viziunea PSD asupra muncii”, a precizat Ștefan Sandu.

Simion Moșiu a mai spus că în urmă cu zece ani plata unui membru al CA era de 50 de lei brut, deci 36 net lunar și nicio firmă nu a intrat în faliment. El a cerut cumpătare în locul populismului.

Amendamentul lui Țoancă a avut parte de două voturi pentru și 22 de abțineri, deci a căzut.

Proiectul a fost votat cu 20 de voturi pentru și patru abțineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.