Contre în alianță. Consilierii liberali critică posibilitatea anulării Festivalului Timfloralis, invocată de...

Contre în alianță. Consilierii liberali critică posibilitatea anulării Festivalului Timfloralis, invocată de primar din motive financiare

2
DISTRIBUIȚI

Este mare supărare printre consilierii municipali de la PNL la auzul veștii de zilele trecute că festivalul florilor ar putea fi anulat din cauza lipsei banilor. Câțiva aleși liberali se revoltă împotriva măsurii de nu a mai avea Timfloralis în centrul Timișoarei.

Primul care a contestat anularea manifestării a fost unul dintre inițiatorii acesteia. Astfel, consilierul local Ștefan Sandu de la PNL a precizat că de fapt nu este vorba de bani, ci nu mai este chef pentru Timfloralis. El a inițiat evenimentul alături de Adelina Tîrziu.

„Timfloralis nu e un moft. E o formă de educație a frumosului, într-o lume în care „festival” înseamnă în primul rând mici, bere și muzică de calitate îndoielnică. Însemna un punct de la care pornește reînvierea tradiției și are că țel momentul de a redeveni un reper al cercetării, studiului și producției de flori. Dacă nu știți, avem chiar și o Facultate de Horticultură în oraș. Dar nimic nu se face peste noapte! Se construiește în timp, cu strategie și viziune, etapă cu etapă, fiecare la timpul ei. Știu că pentru cei care nu au lăsat nimic în urma lor acestea sunt doar vorbe. (…) Am înțeles că brusc nu mai sunt bani pentru Timfloralis. De fapt am impresia că nu mai este chef. Nu este energia, nu este ideea, nu este capacitatea, forța. Nu mai este nici echipa pentru a organiza ceva ce să atragă lumea. Mai este frica de a nu ridica ștacheta evenimentului la nivelul cunoscut. Dar, la nevoie se pot face lucruri minunate și fără bani sau cu foarte puțini bani. Oricum, condițiile reale nu ar permite anul acesta organizarea unor evenimente monumentale. Dar se poate ceva care să îmbine și tradiția orașului și frumosul și bucuria primăverii. Noi am dovedit că se poate face și fără bani ceva benefic. Fără consilieri și manageri aduși din toate zările. Este nevoie însă de ceva mai mult decât a ceda unor ambiții distrugătoare. Trebuie să învățați că un oraș că Timișoara are nevoie și merită o altă abordare decât un frumos ambalat, permanent, NU hotărât! Timișoara este încă recunoscută ca și Orașul Florilor! Oare nu este un brand suficient de puternic? Există altul?”, a transmis Ștefan Sandu.

De asemenea, fostul viceprimar liberal Dan Diaconu, actualmente consilier local, a atras atenția asupra faptului că Timfloralis aducea foarte mulți vizitatori la Timișoara, fapt ce a adus beneficii majore sectorului HORECA, dar și centrelor comerciale din oraș.

„Nu vedem cum am mai putea organiza un festival ca Timfloralis (și nu ne referim la perioada pandemică) este ultima veste din partea executivului Primăriei, ca intenție, pentru că, desigur această intenție va trebui să treacă și de votul Consiliului Local.


Dincolo de impactul pozitiv fantastic  asupra timișorenilor, festivalul, construit în timp, este unul dintre puținele evenimente cu un efect turistic important. În imagine am pus doar oferte ale agențiilor de turism din Serbia, la o simplă căutare de cinci minute pe Google. În loc să ne pregătim de perioada post-pandemie și să promovăm și investim în acele evenimente care pot aduce un plus important economiei locale, în special în zona de ospitalitate, văd o judecată bazată pe un tabel sumar în excel. Sugestia mea este ca, dacă nu contează bucuria zecilor de mii de vizitatori, sau impactul pe termen lung asupra imaginii orașului, este să adăugați un nou sheet în acel excel – cereți datele de impact economic, din zona Horeca și cazări, venituri la restaurante și terase, vânzări în mall-uri, ș.a.m.d. – aplicați procentele necesare și calculați veniturile la bugetul local. Comparați apoi aceste date cu ceea ce ați cheltui. Veți avea o supriză. Succes!”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, consilierul local Dan Diaconu, fost viceprimar.

De asemenea, consilierul municipal Daniela Mariș de PNL a precizat că Timfloralis a devenit un brand al orașului.

„Timfloralis sau mai bine spus festivalul florilor, care se organizează în fiecare an la Timișoara, începând cu anul 2015, inițiat de doi colegi consilieri locali liberali, Adelina Tîrziu și  Stefan Sandu, este în pericol de a nu se desfășura în acest an, deși a devenit un brand al orașului, a adus an de an foarte mulți  vizitatori, turiști din țară dar și turiști  străini  din țări ca Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia și altele, a fost apreciat pentru frumusețe, artă, măiestrie, a adus multă bucurie în suflete dar și beneficii de imagine orașului, de vizibilitate, apreciere, beneficii economice, toate acestea  par să nu conteze. Doresc să se revină cu mai multă atenție la studiul de impact și să se prevadă în bugetul local finanțare pentru Timfloralis. În calitate de consilier local am prezentat toate acestea ca argumente pozitive pentru susținerea realizării acestui festival, care are o importanță deosebită și pentru faptul că aduce o imagine pozitivă orașului în proiectul prin care Timișoara va fi, în anul 2023, Capitală Europeană a Culturii. Ce părere aveți, dragi timișoreni, trebuie să renunțăm la tot ceea ce este frumos, să ne frustrăm de toate bucuriile, chiar și atunci când ele aduc și beneficii economice pentru locuitorii orașului?”, a transmis Daniela Mariș.

Foto: Dan Diaconu/Facebook

2 COMENTARII

  1. Ce brand frate, cu flori din strainataturi? Si pe banuti multi. E naşul lor cumva sau ce? De ce se zbate atata? Ce scarba imi e. Da florile de la Horticultura ce au? Put a kkat romanesc? Pentru alea nu s-ar fi zbatut, fiti siguri. Rusine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.