Domul catolic din Piața Unirii, pe jumătate restaurat. Când vor fi gata...

Domul catolic din Piața Unirii, pe jumătate restaurat. Când vor fi gata lucrările FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2071706756">

Domul catolic din Piața Unirii, a cărui construcție a început în anul 1736 și care a fost inaugurat în 1754, este unul din cele mai valoroase și reprezentative monumente  istorice ale Timișoarei, și unul de importanță națională. Remarcabilul monument de artă barocă vieneză se află de mai multă vreme în plin proces de reestaurare, pe baza unui proiect care are în vedere atât lucrări exterioare cât și interioare, după ce, în anii 2003-2004, au avut loc lucrări de restaurare a fațadei, după stampele de epocă.

Se are în vedere împrejmuirea, curtea interioară și aleile de acces, clădirea care are o suprafață de 1.490 metri pătrați, restaurarea minuțioasă a pieselor din interior și restaurarea criptei de sub nava bisericii, unde se află osemintele mai multor episcopi ai diecezei Cenadului și care poate fi vizitată în fiecare an, în ziua de 2 noiembrie. Monumentul restaurat va fi integrat în circuitul turistic național și internațional, vor fi organizate mai multe evenimente culturale și va avea parte de o mai bună promovare.

Mai bine de jumătate din lucrările preconizate au fost deja terminate, iar data prevăzută pentru finalizarea acestora este 1 iulie 2021. Valoarea totală a investiției este de 21.767.121,96 lei, din care 21.316.962,01 lei reprezintă finanțare nerambursabilă asigurată prin axa Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 care vizează valorificarea patrimoniului cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.