După ce au fost amendați, patronii de terase din Timișoara au voie...

După ce au fost amendați, patronii de terase din Timișoara au voie să monteze iglu-uri pe terase

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara cedează în fața presiunii făcute de patronii de restaurante și cafenele și le permite acestora să instaleze iglu-uri pe terase pentru ca ai lor clienți să nu mai înghețe de frig. Asta după ce reprezentanții domeniului HORECA au fost amendați de Poliția Locală în baza unui regulament vechi de 10 ani.

Biroul Autorizare Activități Comerciale al municipalității a primit atât verbal cât și în scris solicitările operatorilor economici ce desfășoară activități de alimentație publică pe terase sezoniere cu privire la amplasarea unor sisteme de protecție contra intemperiilor. O interpelare în acest sens a făcut și consilierul local Radu Țoancă de la PSD în luna decembrie 2020.

Marți după-masă, Consiliul Local Timișoara a votat Proiectul de hotărâre privind modificarea articolului 20 din Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal – terase sezoniere pe raza municipiului Timișoara și a Anexei 5 aprobate prin HCLMT 43/2011.

Primarul Dominic Fritz a spus că două sectoare, HORECA și cultura, suferă toate restricțiile fără să se reducă rata de infectare.

„În acest context ați votat scutirile de impozit și în aceste zile am semnat multe acordări de scutiri de plată, dar suntem conștienți că această scutire este un mic ajutor și nu rezolvă problema pentru comercianți.


Acum, cu acest proiect de hotărâre încercăm să contribuim la problemă, dar trebuie să fim și sinceri și să recunoaștem că este doar o parte a soluției. Pe durata stării de alertă dăm voie să se amplaseze aceste iglu-uri în oraș și în centrul istoric. Din păcate, asta nu înseamnă însă că aceste iglu-uri sunt legale pentru că nu trebuie doar avizul nostru pentru amplasare, ci și funcționarea trebuie să fie una legală. Iar pentru o incidență de peste 3 la mia de locuitori rata de infectare, doar terase care sunt cel mult jumătate pe jumătate acoperite sunt legale. De aceea, viabilitatea acestei soluții tot depinde de scăderea ratei de infectare în Timișoara pe care sperăm să o atingem, dar nu va fi posibil fără ca fiecare dintre noi să se restricționeze cât de mult se poate și cu responsabilitate”, a precizat primarul Dominic Fritz în cadrul ședinței Consiliului Local, care a avut loc prin intermediul platformei Zoom.

Consilierul local Radu Țoancă de la PSD a solicitat ca reprezentanții serviciilor de specialitate din primărie să pregătească pentru martie sau aprilie încă o amendare a acestui regulament, în sensul adaptării pentru că mai multe străzi din zona istorică a Timișoarei au devenit pietonale.

„Terasele și unitățile comerciale din acea zonă încă își iau autorizație pe vechiul regulament, care prevede 1,2 metri sau 1,5 metri de la trotuar ș.a.m.d. Acolo nu mai există trotuare, majoritatea străzilor sunt pietonale și ar trebui altă anexă la acest regulament, după cum s-a dezvoltat zona istorică a Timișoarei”, a precizat Țoancă.

Vă reamintim că, în contextul pandemiei și a unei rate de infectare cu coronavirus ridicată, localurile din Timișoara au fost obligate să închidă spațiile interioare, fiind permisă doar funcționarea teraselor. Astăzi, la Timișoara a avut loc un nou protest al patronilor și angajaților din industria ospitalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.