Monumente valoroase și planuri de restaurare pe traseul „Via Transilvanica”

Monumente valoroase și planuri de restaurare pe traseul „Via Transilvanica”

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_422084" aria-describedby="caption-attachment-422084" style="width: 640px" class="wp-caption aligncenter">
Conacul din Rapolt

Hunedoara este unul din județele în care se păstrează atât vestigii valoroase din antichitate cât și un mare număr de monumente medievale laice sau religioase, unele unicat pe întreg cuprinsul țării și nu numai. Pentru restaurarea unora intre ele, sunt în curs de derulare mai multe proiecte de finanțare, ele urmând să fie integrate apoi în mai multe trasee turistice.

„Via Transilvanica” și drumul din Țara Zarandului

„Via Transilvanica”, un traseu marcat cu borne care pornește de la mănăstirea Putna, străbate întreaga Transilvanie și se încheie la Drobeta Turnu-Severin, presupunând multe drumeții, este în curs de finalizare și în județul Hunedoara, unde locul de pornire se află în zona cetăților dacice, începând de la Orăștie,trece prin Țara Hațegului și se încheie la limita cu județul Caraș-Severin.

Un alt proiect, prin care se dorește punerea în valoare a frumuseților din Țara Zarandului, vizează amenajarea unei piste de biciclete pe traseul fostei căi ferate dintre Brad și Deva, care a ajuns impracticabilă după ce au dispărut bucăți de șine, traverse, poduri, au fost descompletate viaducte, haltele au ajuns o ruină și totul este năpădt de vegetație. Proiectul prevede și amenajarea unui centru de agrement și instruire pentru cei care doresc să facă drumeții pe munte, pe jos sau cu bicicleta, ori să ia parte la alte acțiuni cu specific montan, la diverse competiții sportive, având în vedere numărul tot mai mare al celor care doresc să își petreacă timpul liber în aces mod.

Proiecte de restaurare

Există, de asemenea, proiecte de restaurare a unor monumente valoroase, pentru a putea fi repuse în circuitul turistic.

O propunere s-a concretizat deja pentru conacul fortificat de la Rapoltu Mare, localitate aflată între Orăștie și Simeria, care urmează să devină un obiectiv turistic pentru cei care vizitează zona. În jurul conacului, construit de Daniel Josika de Brănișca, stăpânul domeniului, se află zidul de incintă, o capelă, o moară și alte anexe, așa cum aveau toate reședințele nobiliare din epocă, și ilustrează modul de viață al acelor vremuri. Conacul a fost devastat de răsculații lui Horea, Cloșca și Crișan, când multe obiecte de valoare au fost distruse, a avut de suferit în timpul revoluției pașoptiste iar după venirea la putere a comuniștilor a fost transformat în magazie a C.A.P.-ului, iar parcul din jurul său a fost defrișat.

Biserica „Sfântul Nicolae” din comuna hunedoareană Ribița, aflată în Țara Zarandului, unul din cele mai vechi lăcașe bisericești din județ, monument istoric de importanță națională, beneficiază de o finanțare europeană de peste zece milioane de lei pentru a fi conservată și restaurată. Datată în anul 1417 și având drept ctitori pe jupânul Vladislav, jupânița Stana, jupânul Miclăuș, jupânișa Sora și Popa Dragoșin, biserica este construită din blocuri de piatră cu muchiile fățuite, cu pereț masivi, are un pridvor deschis, din lemn, o navă și un turn-clopotniță, prevăzut cu un portal gotic. Biserica a suferit modificări în urma renovărilor din a doua jumătate a secolului a XIX-lea și din anii interbelici, așa cum se poate vedea pe o stampă care datează dinaintea primei restaurări, sau în tabloul votiv.

În extremitatea sudică a județului, un alt proiect finanțat cu fonduri europene vizează transformarea unei suprafețe de peste 2.000 de metri pătrați din zona fostei mine Valea de Brazi într-un parc de picnic, atât pentru localnici dar și cu cu speranța că acesta va atrage turiști.

wikipedia.org, mesagerulhunedorean.ro, calatoriaperfecta.ro, green-report.ro, romania-travel-guide.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.