Schema de fraudare cu vaci prin care Chișmorie a obținut ilegal subvenții...

Schema de fraudare cu vaci prin care Chișmorie a obținut ilegal subvenții europene de peste 4,2 milioane lei UPDATE Decizia instanței

0
DISTRIBUIȚI

DNA Timișoara va cere, astăzi, Tribunalului Timiș arestarea preventivă a omului de afaceri Cristian Chișmorie și a două angajate ale sale. Inculpații sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor  de constituirea unui grup infracțional organizat,  folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate) și fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că ”inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018. Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri.


Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor”.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele. Documentele falsificate au fost trimise către Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor. Vom reveni cu amănunte. 

UPDATE 1 Tribunalul Timiș a judecat cererea DNA și a decis arest la domiciliu pentru Cristian Chișmorie și cercetarea în stare de libertate sub control judiciar a Sofiei Cernea și Cristinei Ardelean. Decizia nu este definitivă putând fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.