Viceprimarul Ruben Lațcău, însărcinat de primarul Dominic Fritz cu descurcarea ițelor Colterm, a dezvăluit la PRESSALERT LIVE o parte dintre problemele descoperite la societatea de termoficare. Printre acestea, și aceea a unor cantități semnificative de agent termic livrat, dar pentru care nu s-au emis facturi, în ultimii ani.
„Este o analiză atât la nivel de AGA cât și la nivel de conducere pe anumite lucruri, de exemplu am descoperit că o anumită parte din producția de energie termică nu a fost facturată. Este o descoperire a noului director general, domnul Nenu, care lucrează pe acest subiect, iar în momentul în care va avea o concluzie aceasta va fi prezentată în AGA și vor fi luate anumite decizii. Au fost anumiți consumatori care au contoarele stricate, și deși Coltermul are o divizie de metrologie, de-a lungul timpului nu a luat nimeni decizia să fie verificată acele contoare ca să poată să factureze producția termică livrată. Beneficiarii au fost în general instituții publice, dar nu numai. De exemplu, la Spitalul «Victor Babeș» nu a mai fost facturat de câțiva ani de zile agentul termic. E primul exemplu care a fost găsit. Aici nu e vina spitalului, este responsabilitatea societății. Așa pare în acest moment, dar aceste lucruri vor fi clarificate joi, într-o adunare generală, este pe ordinea de zi acest subiect, și aștept și eu niște explicații din partea conducerii și niște date foarte clare”, a spus Ruben Lațcău în studiourile on.set.hdv. Sursele PRESSALERT.ro spun că suma neplătită pentru agentul termic livrat către Spitalul „Victor Babeș” se ridică la 1,2 milioane de lei, lucru confirmat de Lațcău în emisiune.
„În acest moment noi funcționăm pe OUG 109, aceste societăți nu mai sunt regii autonome în care municipalitatea să aibă pârghii de control absolute. Ele sunt societăți comerciale care cel puțin în teorie, din păcate în practică nu prea se întâmplă asta în România, ar trebui să funcționeze ca niște companii private. Eu sau primarul nu avem pârghii directe să mă duc în sediul Colterm să iau documente și să aflu lucruri. Există un canal de comunicare și am avut aceste discuții cu noul director. Aceste lucruri vor fi discutate în cadru legal, iar acest cadrul legal este AGA, adunarea generală a asociaților. Consiliul local reprezintă Timișoara aici”, a explicat viceprimarul USR PLUS al Timișoarei.
Deși nu are încă informații complete, acesta nu exclude posibilitatea ca numărul clienților pentru care nu a mai fost facturată energia termică să fie și mai mare. „Dacă avem un procent mare de energie termică nefacturată, atunci vorbim de o societate care ar fi putut fi la limita profitabilității sau cât de cât sustenabilă, și care prin decizii manageriale a fost adusă în acest punct.
Dar aici vorbim de o situație endemică, pentru că această situație nu este una singulară. Colterm nu este singura societate care trăiește practic din subvențiile municipalității, bugetul Primăriei TImișoara are o componentă foarte mare dedicată acestor societăți. Unele dintre ele au capacitate foarte ridicată, sunt niște societăți pe care noi ca oraș suntem norocoși să le avem, dar care încă nu funcționează în întregime în interesul comunității. După informațiile mele din acest moment situația agentului termic nefacturat este într-adevăr mai extinsă. Nu am în momentul de față un procent exact, nu am informații că vorbim despre delăsare, despre incompetență sau despre reavoință, aceste lucruri nu pot eu să le decid. Dar acest subiect va fi unul pe care îl vom discuta cu siguranță, și aștept explicații foarte clare din partea consiliului acționarilor, și cred că CLT, în calitate de acționar, va trebui să ia niște decizii la un moment dat, pe acest subiect”, a declarat Ruben Lațcău.
Acesta a vorbit și despre planurile pe termen mediu și lung pentru Colterm. „Cu siguranță timișorenii vor avea căldură în iarna următoare. Problema Coltermului este că în ultimii șase – șapte ani primăria a ales tot timpul soluția cea mai ușoară, a ales să rostogolească bulgărele de datorii și probleme la deal, fără să aleagă să ia decizii dificile, fără să aleagă să investească în infrastructura de transport a agentului termic. S-au făcut anumite investiții în partea de tehnologizare a CET Sud și CET Centru, dar acestea nu au fost suficiente. Această rostogolire a datoriei s-a întâmplat mereu fără a avea un plan de restructurare și un plan de viabilizare a termiei, pentru că nu vorbim aici strict de Colterm, ci de activitatea de încălzire centralizată la nivel de municipiu. Cu siguranță politizarea care a avut loc nu a ajutat societatea. La nivel european ne aflăm în pragul unei tranziții spre energia verde, iar în următorii ani vor veni foarte mulți bani spre municipalități pentru a face tranziția înspre energia verde, iar încălzirea centralizată e o componentă foarte importantă a unui oraș sustenabil. În acest sens noi dorim să atragem fonduri atât pentru partea de tehnologizare și pentru diversificarea surselor de energie, cât și pe partea de reabilitare a rețelelor de termoficare. Am început în acest an etapa 2, un proiect care a stat jumătate de an într-un cvasi-blocaj în primărie. Lucrăm la etapa a 3-a și la o temă de proiectare prin care să putem depune undeva anul viitor un proiect major de reabilitare de rețele primare și secundare, și să dăm astfel o nouă viață Coltermului”, a spus viceprimarul, care a mai dezvăluit un lucru suspect descoperit recent: „Colterm a făcut acum doi ani o plată în avans unei companii de livrare de cărbune, în valoare de 1 milion de lei, iar la câteva săptămâni după plată, fără să primim niciun gram de cărbune, acea companie a dat faliment. Toate aceste situații sunt în acest moment într-o analiză, iar la un moment dat lucrurile care ridică semne de întrebare se vor transforma în sesizări penale”.
In fata univ de vest in parcare urca aburii din pamant intr-o veselie si retardatii se prefac ca nu ii vad. Ruie universitatii de vest, coltermului si lui robulake