Vlaicu Golcea a lansat un nou disc la casa de discuri timișoreană...

Vlaicu Golcea a lansat un nou disc la casa de discuri timișoreană Psihodrom

0
DISTRIBUIȚI

Casa de discuri timișoreană Psihodrom Records anunță lansarea coloanei sonore „Coreomaniacii” realizată de compozitorul Vlaicu Golcea. Petrecând cel puțin 20 ani în scena muzicii performative, începând cu 1996, poate fi lejer considerat unul dintre pionierii integrării muzicii electronice și a computerelor în acest domeniu, mai ales cu grupurile East Village, MIDI Overdose și Aievea. În ultimii 10 ani s-a dedicat mai ales compoziției muzicii de scenă, film și instalații multimedia, fiind unul dintre cei mai activi și cunoscuți artiști crossover ai generației sale.

„«14 iulie, 1518, o femeie cu numele de familie Trofeea, începe să danseze în mijlocul străzii, fără a fi acompaniată de nicio muzică. În ciuda insistențelor soțului ei, Trofeea continuă să danseze pâna la apus. Orașul Strasbourg este în alertă maximă. O epidemie de dans s-a declanșat în piața centrală a orașului». Așa încep „Coreomaniacii» Simonei Deaconescu, autoare a conceptului și a coregrafiei producției CNDB de anul trecut, cu tinerii studenți ai Academiei de dans și performance, a cărei coloană sonoră o lansez azi grație prietenilor și artiștilor de la PSIHODROM. Cred că este primul soundtrack românesc a ceea ce publicul larg poate numi «dans contemporan». Mă onorează acest lucru, cu atât mai mult cu cât zona performativă se luptă cu virusul ignoranței autorităților culturale de mai bine de 30 de ani, asta ca să rămânem în context epidemic. Corpuri care crează anticorpi pentru a supraviețui derizoriului cultural de la nivelul «înalt». Mulțumesc Simona, Adi, Diana, Laura, Vera și Robert pentru inspirația pe care mi-ați oferit-o și care a dus până în acest punct pe care îl marcăm azi.


Deși audiția muzicii scrisă pentru un spectacol performativ sau film sau piesă de teatru poate fi în sine un experiment fructuos și plin de insight-uri, sau poate oferi o lectură complementară problematicii – ne-presurizată de stimulii vizuali – muzica de acest tip își împlinește destinul când se întâlnește cu performerii și cu spațiul scenic. Lucru pe care ni-l doresc cât de curând! Închei tot cu un paragraf din spectacol, care poate dovedi că 500 de ani nu schimbă aproape nimic… Consiliul XXI numește un medic din oraș, ca responsabil pentru soluționarea epidemiei. În mai puțin de o săptămână acesta prezintă diagnosticul: Dansul acesta este o boală naturală, cauzată de sângele supraîncălzit al oamenilor. Blocajele din corp pot determina o acumulare de sânge sub forma unor fluxuri. Dacă nu sunt eliminate, pot începe să putrezească și să se supraîncalzească. Așadar devin fierbinți. Dacă ajung la creier ele pot cauza o furie amară, nebunie, nechibzuință, indiscreție, imprudență, speculație, perversitate sau, mai rău, mândrie. Nu putem exclude varianta în care demoni, Satana sau chiar Dumnezeu stârnesc inflamația lichidelor, alterând nervii optici, corupând sângele. Consider că fie un exces de bilă galbenă îi face pe oameni mai nervoși, fie un exces de bilă neagră îi face mai melancolici. Singura soluție este să continue să danseze, acest exercițiu lung și violent va duce la evacuarea transpirației și odată cu ea se vor evapora toxinele. Pentru oprirea epidemiei dansului, singura soluție este și mai mult dans”, a transmis Vlaicu Golcea.

Discul are o copertă realizată de Mihai Păcurar și poate fi ascultat aici.

„Vlaicu Golcea este una dintre importantele prezențele artistice cu care Centrul Național al Dansului București a avut plăcerea să colaboreze de-a lungul timpului. Mult mai mult decât un simplu comentariu al intenției coregrafice din lucrarea realizată în programul CNDB, OST-ul «Coreomaniacii», semnat de Vlaicu Golcea, este o creație artistică de sine stătătoare. În compozițiile sale, muzica sa nu doar acompaniază. Calitatea, universul stilistic și imaginarul pe care Vlaicu Golcea le propune fac din compozițiile sale elemente care luate singular reușesc să joace rolul principal. Nu putem decât să ne bucurăm că din programul CNDB se nasc noi forme artistice!”, spun cei de la Centrul Național al Dansului București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.