Suspiciuni de trafic cu obiecte de artă la Timișoara. Depozitele Muzeului de...

Suspiciuni de trafic cu obiecte de artă la Timișoara. Depozitele Muzeului de Artă, sigilate

2
DISTRIBUIȚI

O comisie a Consiliului Județean Timiș a sigilat în cursul zilei de astăzi depozitele în care se află colecțiile muzeului, în urma mai multor reclamații potrivit cărora persoane neautorizate au intrat în spațiile în care sunt depozitate opere de artă.

Directorul Direcției de Cultură și Artă a Județului Timiș, Sorin Vlad Predescu, a confirmat că, potrivit sesizărilor, în depozit au avut acces persoane care aveau un contract de voluntariat cu muzeul de artă, semnat de managerul Victor Neumann. Printre acestea se numără cunoscuți italieni care trăiesc de mulți ani în Timișoara, motivul fiind că aceștia doresc să fotografieze și să digitalizeze operele de artă, „pentru patrimoniul orașului”. O astfel de facilitate e discutabilă atunci când e vorba de obiecte de patrimoniu, mai ales în condițiile în care fostului fotograf Liviu Tulbure, angajat al Muzeului Banatului din 1987 și fotograf al muzeului de artă din 2006, restauratorilor și conservatorilor, li se interzisese accesul în depozite.


Din păcate, Liviu Tulbure, recunoscut în breaslă drept unul din cei mai talentați forografi ai orașului, s-a stins din viață în urmă cu trei luni, răpus de COVID-19. Potrivit ultimei sesizări, angajații muzeului au reclamat faptul că persoana nominalizată de Neumann să se ocupe de gestiunea depozitului s-a încuiat în interiorul acestuia împeună cu un fotograf italian, din motive necunoscute, chiar cu o zi înainte de evaluarea proiectului de management al lui Victor Neumann.

Sursele PRESSALERT.ro spun că italienii implicați în această poveste au legături cu un restaurator iscusit, cunoscut pentru copiile reușite pe care le realizează după lucrări originale, bine vândute în Republica Moldova și pe piața ucraineană, iar fotografiile ar putea fi folosite pentru realizarea unor astfel de copii. Deoarece există suspiciunea că lucrările originale ar putea fi scoase din depozit și înlocuite cu copiile lucrate cu măiestrie de restauratorul din această încâlcită poveste, deocamdată s-a decis sigilarea depozitelor.

Sorin Predescu a mai confirmat că a sesizat consiliul județean cu privire la acest „mod de lucru neconform” la muzeul de artă, că există și plângeri penale generate de suspiciunile privitoare la buna gestionare a patrimoniului, iar la poliția de patrimoniu se află dosare în lucru. Într-un viitor apropiat, la muzeul de artă se impune și un inventar al bunurilor aflate în depozite.

2 COMENTARII

  1. Cei de la paza muzeului sunt foarte permisivi si neinstruiti. Neumann băga tot felul de persoane straine in zona depozitelor fara sa i se ceara o hartie scrisa justificativa.
    Calin Dobra are o mare vina pentru dezastrul institutional de la Muzeul de Arta. I-a permis acestui turnator la Securitate sa distruga muzeul pe toate planurile. Asta in conditiile in care a primit nenumarate petitii si sesizari din partea specialistilor din muzeu, care in cele din urma au fost eliminati, tot cu complicitatea lui – Dobra Calin de la PSD.

    • Nu fi sigur ca asa e. Faceti supozitii!
      La alta institutie a CJT-eului au „dat foc boschetarii” la 40,000 de volume de carte rara … serios – stiau de 40,000 de volume dar „identificare ca urmare a inventare” – „NEM KELL”.
      Interesant ami e si faptul ca patronu Cretu Tudor are peste 9,5 in evaluare iar numarul cititorilor nu reprezinta nici cat raporteaza exprimaru Nica la Bubestii Noi.
      Stim, patronu Cretu e PeNeLeu … Cu atata cultura, ma apuc de arta, sau?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.