Aproape 1.000 de muncitori non-UE lucrează în Timiș. În ce domenii sunt...

Aproape 1.000 de muncitori non-UE lucrează în Timiș. În ce domenii sunt preferați de angajatori

0
DISTRIBUIȚI

Sute de muncitori străini vin anual să lucreze în Timiș, unii chiar și de la o distanță de peste opt mii de kilometri, cum este cazul celor din Vietnam.

Pavel Kasai, inspector-șef la ITM, a declarat pentru Pressalert.ro că cei mai mulți muncitori care vin din țări non-UE sunt din  Vietnam – 224. Urmează în clasament o altă țară asiatică Nepal – 161 muncitori, urmată de Republica Moldova – 115, Serbia -136, Sri Lanka – 118 și India -73.

Conform șefului Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, anul trecut, 989 de muncitori din state aflate în afara Uniunii Europene au muncit în Timiș în domenii precum procesarea cărnii, construcții ori servicii hoteliere.

Unul dintre angajatorii care folosesc mână de lucru străină este dezvoltatorul imobiliar  Adrian Cionca, cel care conduce RPC Group.

„Plătesc, în medie, cam 2.500 de lei pe lună pentru anunțurile de angajare.


Nu prea vin oameni la interviu. Unii dintre ei miroseau a alcool de mi-a fost frică să nu amețesc când am intrat în birou. În decembrie mi-a venit prima tură de 15 oameni angajați din Malaezia. E rentabil. Românii, din păcate, s-au lenevit. Au programul de la 8 la 17, încep lucrul la 8.30, la 16.30 nu mai are rost să facă material, că-i păcat să rămână în roabă. Așa, aduc frumos oamenii ăia, la ora 8 sunt la lucru și la ora 17 sunt acasă, nu mi se îmbată și mâine zi nu pot să vină, nu prind ciubucuri și trei zile își închid telefoanele. Majoritatea celor care lucrează în acest domeniu și-au adus deja oameni din Sri Lanka, Pakistan și așa mai departe, și sunt foarte mulțumiți”, ne-a spus antreprenorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.