Cum se lupta soția liderului USR Timiș cu problemele de la Colterm...

Cum se lupta soția liderului USR Timiș cu problemele de la Colterm în epoca Robu: „Rapoartele de audit intern sunt formale, fără constatări și recomandări concludente”

1
DISTRIBUIȚI

Un raport al Curții de Conturi din 2016 îl contrazice pe Marius Dumitrescu, membru în Biroul Permanent al USR Timiș, care susținea despre soția sa, care a fost numită ca membru în consiliul de administrație de la Colterm SA de către administrația Dominic Fritz, că ”doamna este mai competentă decât cei șase directori înmulțiți cu trei care sunt acolo”. Ba mai mult, Irina Dumitrescu a fost parte a sistemului în timpul administrației Robu, acoperind problemele din interiorul societății de termoficare, despre care acum susține că se luptă să le rezolve.

La vremea respectivă, Irina Dumitrescu era coordonator al compartimentului audit intern de la Colterm, aici inspectorii Curții de Conturi a României găsind grave probleme. ”În anul 2015, la nivelul entității auditate funcția de audit intern s-a realizat cu multiple deficiențe atât în ceea ce privește planificarea activității de audit intern (multianuală și anuală), dar mai ales în ceea ce privește modul de efectuare a misiunilor de asigurare planificate și de valorificare și urmărire a  implementării recomandărilor formulate, atingându-se astfel într-o mică măsură scopul principal al auditului intern, respectiv acela de a furniza managementului informaţii asupra eficienţei, legalităţii şi regularităţii activităţii entității”, scrie în raport.

Pe tot parcursul anului au fost efectuate doar patru misiuni de audit intern, dar cei de la Curtea de Conturi au constatat că ”rapoartele de audit intern sunt formale, fără constatări și recomandări concludente, nerealizându-se altceva decât o descriere a aspectelor pozitive și a activităților auditate, nivelul de asigurare oferit managementului cu privire la modul de gestionare a riscurilor fiind în consecință unul redus.


Astfel, în două dintre rapoartele de audit intern întocmite a fost constatată o singură deficiență, iar în celelalte două rapoarte au fost constatate două, respectiv trei deficiențe. În ceea ce privește puținele deficiențe identificate, nu se realizează o descriere edificatoare a constatărilor, cauzelor, consecințelor și recomandărilor, acestea fiind formulate/descrise la modul general în două sau trei rânduri, fără a se întocmi formularul Fișa de identificare și analiză a problemei (FIAP) sau dacă este cazul Formularul de constatare și raportare a iregularităților (FCRI). În ceea ce privește activitatea de urmărire a recomandărilor, nu au fost întocmite pentru toate misiunile planuri de acțiune pentru implementarea recomandărilor, iar departamentele auditate nu au comunicat stadiul progreselor înregistrate în procesul de implementare a recomandărilor”.

Lipsa de experiență a auditorilor interni și nerespectarea cadrului normativ care reglementează activitatea de audit intern au fost cauzele identificate de Curtea de Conturi pentru această situație. Printre cei găsiți vinovați de această situație a fost și Irina Dumitrescu cea care coordona compartimentul audit intern, care în nota de relații a confirmat o parte din constatările celor de la Curtea de Conturi.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.