Descoperirile arheologilor și bunurile culturale dobândite de Muzeul Banatului pe parcursul anului...

Descoperirile arheologilor și bunurile culturale dobândite de Muzeul Banatului pe parcursul anului trecut, în expoziție la Bastion

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția „Patrimonium 2020”, care prezintă o selecție a unor bunuri culturale de valoare achiziționate de Muzeul Național al Banatului în cursul anului trecut și piese descoperite de arheologi pe șantierele cercetate, va fi vernisată joi, 13 mai, ora 17,00, în mansarda bastionului Theresia. Participarea la vernisaj și vizitarea expoziției va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

Curatorii expoziției, Marius Cornea, Raoul Șeptilici și Dan Leopold Ciobotaru doresc ca, prin exponatele prezentate, să ilustreze strategia de achiziții și atragere de donații a unor bunuri culturale pentru îmbogățirea patrimoniului secțiilor de istorie, arheologie și arte ale muzelui.


Printre piesele expuse se remarcă donația testamentară a artistlui plastic Marieta Pamfil, trecută în eternitate anul trecut, care cuprinde lucrări dedicate mamei acesteia, Szuits Olga, muză a unor artiști timișoreni din anii interbelici, printre care Ștefan Szönyi, portrete nobiliare bănățene din secolul al XIX-lea ale familiilor Patyánszky de Viszák, Pálik-Ucsevny de Furluk, îmbrăcăminte și accesorii vestimentare donate de Petru Teleagă și prof. Maria Țenchea, un ceas de podea provenit dintr-un atelier german de la începutul secolului XX, un tabernacol în stil baroc târziu din epoca Mariei-Theresia donat de dr. Horia Vermeșan, o statuetă stil Art Déco reprezentând un beduin călare pe o cămilă și servitorul său, precum și decoperiri arheologice – obiecte din ceramică sau metal descoperite la Freidorf, Cornești, Voiteni sau Fratelia, restaurate în cursul anului trecut, dar și un vas dacic descoperit intact la Crivina.

Expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie, de marți până duminică, între orele 10,00 și 18,00. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari iar pentru ceilalți vizitatori, costul biletului de intrare este de 5 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.