Nou program de finanțare pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara. Pot aplica...

Nou program de finanțare pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara. Pot aplica și proprietarii din clădiri cu risc seismic

0
DISTRIBUIȚI

Dacă ai o locuință într-un imobil istoric din Piața Victoriei, zona Cetate, cartierul Iosefin sau Piața Traian trebuie să știi că poți primi ajutor financiar de la Primăria Timișoara pentru reabilitare.

„Anul trecut ne aflam tot în Traian și vă spuneam că vom debloca un program important pentru timișoreni, care ar putea schimba total fața Timișoarei, mai ales în perspectiva deținerii titlului de Capitală Culturală Europeană. Este vorba despre programul de reabilitare a clădirilor istorice cu sprijin din partea Primăriei Timișoara. Vorbim despre un program care ar fi putut să înceapă de acum zece ani, însă a fost blocat. În ultimele luni am lucrat împreună cu Paula Romocean (n.r. – consilier local) și aparatul primăriei la deblocarea acestuia și vom prezenta un proiect de hotărâre care va schimba regulamentul de sprijin financiar”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Prin vechiul program de finanțare din ultimii ani pentru nicio clădire istorică nu s-a acordat ajutor financiar de la primărie.

„Avem un program de sprijin financiar și, pe de altă parte, reluăm supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Vom propune acest proiect de hotărâre Consiliului Local, deci va sta de astăzi 30 de zile în dezbatere publică și invităm timișorenii să ne trimită propuneri la acest proiect, dar sperăm că la mijlocul lui iunie o să între în vigoare”, a explicat primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritară: Cetate, Iosefin, Traian. A fost extinsă zona față de vechiul program, dar există o anexă în care sunt trecute clădirile istorice și cele care fac parte din categoria monumente istorice.

„Toate imobilele istorice, care sunt individuale sau din ansamblu de monumente vor beneficia de două variante de finanțare. Pe de o parte, o să oferim un grant  de 20% din costuri, iar 80% din valoarea lucrărilor o dăm sub formă de finanțare rambursabilă și asociațiile de proprietari au zece ani să ne dea înapoi acești bani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Cu acești bani, eligibile sunt cheltuielile pentru reabilitarea fațadei, tâmplărie și schimbare acoperiș.


Partea nouă este că noi vom putea executa aceste lucrări din partea Primăriei Timișoara, vom putea încheia un contract cu firmele de construcție, iar primăria apoi va implementa reabilitarea în sine. Pentru asta o să avem o echipă specializată, care se va ocupă doar cu implementarea acestor programe de reabilitare. În al doilea rând, pentru clădirile care se află în situri istorice, care nu sunt clasificate ca monument, oferim o finanțare rambursabilă pe zece ani, de 50%, cu un contract de ipotecă imobiliară. Acest program este doar pentru persoane fizice”, a declarat, astăzi, Dominic Fritz.

„Am stabilit că se vor finanța și clădirile de risc seismic 2 și 3, cu excepția cazului în care expertul tehnic constată și precizează în mod expres că este nevoie de lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. Nu vor fi eligibile clădirile cu risc seismic 1. Pentru toate imobilele din zona de acțiune prioritară, indiferent dacă proprietarii apelează sau nu la sprijin financiar din partea primăriei, am stabilit să oferim următoarele facilități: certificatul de urbanism și autorizația de construcție se vor emite în termen de maxim 15 zile de la solicitare, iar aceste documente se eliberează fără plata unei taxe. De asemenea, proprietarii vor fi scutiți de taxa de 0,1 sau 0,7 la Inspectoratul de Stat în Construcții și vor fi scutiți de plata impozitului timp de cinci ani consecutivi bineînțeles cu condiția procesului verbal de recepție. Toate aceste facilități vor putea fi oferite proprietarilor cu condiția că ei să depună un acord scris la primărie înainte de începerea lucrărilor și să spună că vor să beneficieze de facilități, conform programului”, a precizat consilierul local Paula Romocean de la USR PLUS, specialistă în proiecte de reabilitare.

Primarul a mai anunțat că va fi reluată procedura de supra-impozitare nu doar a clădirilor istorice, ci a tuturor imobilelor din intravilan neîngrijite deoarece primăria a pierdut toate procesele cu cei amendați.

Taxa de paragină, cuprinsă între 300 și 500%, se va duce către reabilitarea clădirilor istorice din oraș, program care are deja alocat 1 milion de lei. Până în 15 decembrie, proprietarii care vor fi somați au obligația să înceapă demersurile pentru remedierea problemei.

Deocamdată, programul de reabilitare are alocați un milion de lei. Există 20 de dosare depuse din varianta precedentă a programului, din care 19 sunt incomplete.

„E foarte important că proprietarii să conștientizeze că face parte din responsabilitățile lor să își întrețină clădirile. De aceea e foarte clar că trebuie să venim cu această măsură de supraimpozitare, că să stimulăm proprietarii să investească în imobilele lor. Banii pe care îi vom obține din această supraimpozitare îi vom aloca acestui program de reabilitare. În ziua în care va fi votată și această procedură, în mijlocul lui iunie, vom avea șase săptămâni foarte active, vom începe constatările și somațiile. Toți proprietarii de clădiri istorice știu că au această obligație și că trebuie să facă aceste demersuri”, a mai adăugat primarul Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.