Timișoara 2023, o „oportunitate de imagine și de creare de eco-sisteme”. De...

Timișoara 2023, o „oportunitate de imagine și de creare de eco-sisteme”. De ce este ”o super eroare” să credem că va fi un an extraordinar pentru Timișoara

3
DISTRIBUIȚI

Dan Bugariu, cofondator Growceanu, a vorbit luni seara la emisiunea PRESSALERT LIVE despre un start-up din Timișoara care folosește inteligența artificială.

„Anul trecut, ne-am uitat la 400 de start-up-uri și dintre acestea, am invitat la discuții directe 40-45. Am investit în șase dintre ele. Media investiției este undeva la 60.000 de euro pentru fiecare start-up. Există un start-up în Timișoara în care Growceanu a investit, care are un model de bussines ce se bazează pe inteligență artificială aplicată în domeniul medical, o combinație extraordinară în aceste timpuri. Pe lângă înțelegerea, scanarea și interpretarea radiografiilor pulmonare, au dezvoltat un algoritm care să înțeleagă mai bine și analizele de covid”, a precizat Dan Bugariu.

În ceea ce privește orașele smart, acesta a spus că în Coreea de Sud există un asemenea oraș, aflat în top trei internațional, care a investit aproximativ 40 de milioane de euro pentru un cartier super inteligent în care avem tot felul de analize, de senzori. „Problema e că acel oraș duce lipsă de oameni și asta ne arată ceva, că e nevoie de acea emoție, de suflet, de frumos, să atragă omul în acel oraș pe care să îl considere casa lui”, a spus Dan Bugariu.

Prezentă, de asemenea, în studioul emisiunii PRESSALERT LIVE, Nicoleta Tudor, coordonator proiecte de responsabilitate socială la Hella România, s-a referit la proiectul Capitală Culturală 2023.

„Timișoara a câștigat totuși acest titlu, ceea ce înseamnă că există potențial, există resurse, există o comunitate în jurul căreia acest program se poate întâmpla. Lucrul acesta există și nu depinde de ceea ce se întâmplă politic sau administrative. Pe de altă parte, putem să ne uităm la modul în care comunitățile apropiate de acest proiect din oraș pot deja să facă niște lucruri nu neapărat în ritmul și în structura dosarului de candidatură. Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru comunitatea noastră este o oportunitate de imagine, de colaborare, de construire de eco-sisteme, lucruri care nu au legătură nici cu ceea ce se întâmplă la nivel administrative nici cu ceea ce se întâmplă la nivel de alte echipe, resurse al căror rol ar fi strict acela de a implementa dosarul de candidatură”, a spus Nicoleta Tudor.

„Timișoara 2023 este o super oportunitate, dar pe mine mă miră acest entuziasm că 2023 o să fie extraordinar, o să fie multe evenimente, o grămadă de turiști care vin aici, viața noastră se schimbă peste noapte și deodată ne vom transforma într-un oraș cum n-a mai fost.


Asta este o super eroare. Pentru că dacă vrem să se întâmple lucrurile astea ar trebui ca toți să lucrăm la acest proiect și ceea ce am văzut în ultimii ani este că în loc să lucrăm toți la acest proiect am preferat mai degrabă să stăm într-o anumită parte, ba să aruncăm cu pietre, ba să ne zicem o părere, dar prea puțini să ajute în mod efectiv, acest program. Așa că eu aș schimba perspective. Cum anume putem să rezolvăm toate aceste blocaje care țin de certuri și discuții dintre asociație? Ce se va întâmpla cu acest program, cum va continua?”, a spus Dan Bugariu, cofondator Growceanu.

Despre Multiplexity, care va fi un centru destinat experimentului cultural şi tehnologic prin multiple funcțiuni ce se vor desfășura în fostele ateliere şi depouri de tramvaie de pe strada Take Ionescu 56-58 şi integrând și Muzeul Corneliu Miklosi (bd. Take Ionescu 83), Dan Bugariu a spus că sunt șanse mici să fie funcțional 100%.

„E mult prea mare ca să fie funcțional 100%. Nu suntem la început, suntem după doi, trei ani de muncă. Avem un concurs de soluții câștigat de o echipă de arhitecți din Cluj. Dacă ne punem pe treabă, în 2023 am putea deschide 40-50 din capacitatea centrului, pe parcursul anului să mai deschidem încă 20-25%, și să continuăm în 2024-2025 pentru că nu se termină lucrurile la finalul lui 2023”, a spus Dan Bugariu.

Compania Hella se implică în proiecte de responsabilitate socială.

„În cazul nostru, pentru că principala resursă pe care Hella o ia din comunitate pentru a se putea dezvolta să crească business este resursa umană, am considerat că este firesc să ne întoarcem în societate și să contribuim acolo. În primul rând, susținem multe proiecte de educație, fie că discutăm de instituții publice de învățământ, fie sunt ONG-uri care au proiecte pentru grupuri vulnerabile sau pentru elevi extrem de talentați și pe partea de sănătate, unde colaborăm cât de des este posibil cu spitalele. Pandemia a fost un moment în care am avut multă atenție asupra a ceea ce se întâmplă pentru că au fost situații dramatice”, a precizat Nicoleta Tudor, coordonator proiecte de responsabilitate socială la Hella România.

3 COMENTARII

  1. Dan Bugariu este personajul care in 2019 explica cu seninatate ca Timisoara nu are nevoie de inca un muzeu (Muzeul Corneliu Miklosi) si povestea foarte convins cum obiecte clasate ca „fond” sau „tezaur” de catre Ministerul Culturii, vor fi incluse in diverse instalatii video. Exista o lege care protejeaza aceste obiecte, dar acest lucru ii e necunoscut lui Dan Bugariu. Primarul din acea perioada, fara a intelege mai mult din ceea ce se intampla, accepta senin explicatiile. Suntem in 2021, anul in care infrastructura culturala promisa trebuia sa fie gata. Nu este, insa se continua distrugerea Muzeului Corneliu Miklosi si a colectiei acestuia. Este cea mai sugestiva exemplificare a proverbului „a da vrabia din mana pe cioara de pe gard”. Din pacate „vrabia” e mult mai valoroasa decat „cioara” in acest caz, iar pierderea culturala reala este a Timisoarei.

  2. „experiment cultural şi tehnologic prin multiple funcțiuni ce se vor desfășura în fostele ateliere şi depouri de tramvaie” deci voi, in esenta, vreti sa vina „turisti” la un depou scos din uz sa vada niste mizerii. sunteti penibili. dancila e pusa la bnr sa ia decizii. timisoara care pute a urina e viitoare „capitala culturala”. vai de pwla acestei tari, blestemata de niste talhari nenorociti care merita sa arda in iad pe veci

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.