Primarul Fritz și viceprimarul Lațcău, răspunsuri șoc în scandalul certificatelor de CO2...

Primarul Fritz și viceprimarul Lațcău, răspunsuri șoc în scandalul certificatelor de CO2 pentru Colterm

1
DISTRIBUIȚI

Administrația Dominic Fritz încearcă să paseze responsabilitatea în scandalul certificatelor de CO2 pentru Colterm SA, atât primarul, cât și viceprimarul USR evitând dea răspunsuri concrete despre cine este de vină că va fi de plătit o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu au fost achiziționate până la 30 aprilie.

Viceprimarul USR, Ruben Lațcău, cel recomandat de primarul Dominic Fritz ca fiind ”specialistul în Colterm”, a dat, astăzi, un răspuns șocant când a fost întrebat de PRESSALERT.ro de ce din luna martie nu a mai fost convocată adunarea generală a acționarilor de la societatea de termoficare în condițiile în care trebuia să se discute și să se ia o decizie în problema achiziționării certificatelor de CO2 până la 30 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat, așteptându-se acum o amendă de 21 de milioane de euro.

”Problema certificatelor nu este o problemă de discuție, adică este foarte cunoscută atât de noii consilieri, cât și de vechii consilieri. AGA nu poate să rezolve problema pentru că nu are bani decât dacă se face o donație colectivă și fiecare…”, a susținut viceprimarul

Întrebat dacă din acest motiv nu a fost convocată AGA, Lațcău a vorbit despre ce s-a întâmplat înainte de luna martie când s-a amânat discutarea subiectului certificatelor de CO2, susținând că ”în ultimul an am avut mai multe AGA și pe topic-ul acesta și pe alte topic-uri”.  Când am insistat, viceprimarul USR a explicat că ”aceste discuții au avut loc, dar nu au avut loc într-un AGA convocat formal, ci au avut loc cu consilierii. Problematica certificatelor nu este una de natură a fi rezolvată prin discuții. Primăria a plătit în acest an aproape 90 de milioane de lei, bani care au mers, într-o formă sau alta în bugetul Colterm. Efortul financiar pe care primăria l-a susținut până în punctul ăsta, și să nu uităm că suntem doar în mai, a fost uriaș pentru Colterm pentru a plăti din datorii, din risipa din anii anteriori.

Întrebat cine este responsabil pentru amenda de 21 de milioane de euro pe care Colterm o va primi pentru că nu a achiziționat la timp certificate de CO2, Lațcău a evitat să răspundă, afirmând ”momentan nu este nicio amendă. În momentul în care ea va fi redactată și trimisă de către Agenția Fondului pentru Mediu va exista o reacție.


În acest moment, CET centru a fost conformat pe banii primăriei, peste 20 de milioane de lei, și CET sud este în curs de conformare. Ăsta este singurul lucru pe care pot să-l spun pe subiect”.

Primarul Dominic Fritz a susținut, astăzi, că nu era treaba sa să convoace AGA de la Colterm SA ca să se discute problema certificatelor de CO2. Iată dialogul purtat cu jurnalistul PRESSALERT.ro.

-De ce nu ați convocat AGA din martie și până acum AGA la Colterm?
-Colterm nu a putut să plătească această sumă, nici Primăria Timișoara. Aici, după cum știți, suntem în discuții cu Guvernul român și așteptăm o soluție cu care Primăria Timișoara poate fi susținută financiar ca noi, la rândul nostru, să achităm o parte din datoriile istorice pe care primăria le are față de Colterm, astfel încât Colterm să se poate achita de responsabilitățile ei.”

– Considerați că nu era necesară o nouă convocare a AGA?

-Vechiul consiliu de administrație a considerat că Primăria Timișoara trebuie să dea o garanție pentru datoriile Colterm, ceea ce s-a făcut în trecut și ceea ce, consider eu, la limita legalității. Noi acum plătim un credit de 3,5 milioane de lei pe lună pentru certificatele din anul 2019 pe baza unei garanții. Acum, ne poate executa E.On pentru niște garanții în valoare de 50 de milioane de lei pentru facturi pentru care a garantat primăria în ultimii ani. În orice zi ne poate executa E.On. Asta este ceea ce vechiul consiliu de administrație a făcut, deci nu iau lecții de la vechiul consiliu de administrație. Nu putem să continuăm acest lanț al garanțiilor și tocmai de aceea am semnalat această problemă inclusiv Guvernului României.

– De ce nu i-ați convocat să discute în cadru oficial?

-În primul rând, nu eu convoc AGA, ci consiliul local poate să convoace AGA. Nu mi-a semnalat absolut nimeni din rândul celor 27 de consilieri locali că au nevoie de o adunare generală. Eu am comunicat cu Consiliul de Administrație, care a fost încredințat de către AGA să se ocupe de Colterm.

– Vi se pare în regulă ca președintele CA de la Colterm să aibă contract în derulare?
– Momentan, din câte știu eu, acest contract s-a încheiat.

– S-a încheiat după ce domnul Mîțu era președintele consiliului de administrație de la Colterm…

– Momentan, nu am alte informații ca să vă răspund la această întrebare.  (…) Tocmai acesta este motivul pentru care am făcut demersuri și de ce am discutat în termene foarte clare atât cu vicepremierul cât și cu premierul României și vom vedea la ce concluzii ajunge Guvernul.

– Amenda va veni oricum pentru că ați depășit termenul de 30 aprilie. Domnul Lațcău nu v-a spus de problemă?

– Bineînțeles, și vă asigur că am avut aceste discuții, nu după acest termen. Vom vedea, nu cred că ne ajută să speculăm ce se va întâmpla. Noi suntem conștienți de această situație, suntem conștienți că Colterm, de ani de zile, este într-o situație în care Primăria Timișoara a garantat din nou și din nou și din nou pentru gaura neagră ce există acolo și această situație nu poate continua.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.