Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă vrei să donezi sânge

Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă vrei să donezi sânge

0
DISTRIBUIȚI

donare sange

Când donezi sânge, ai ocazia unică de a salva trei vieți în mai puțin de 20 de minute. Și nu trebuie să fii medic pentru asta, ci ai de îndeplinit foarte puține condiții. În plus, cu cât mergi mai des la donat, cu atât le va fi mai util sângele donat de tine celor mai vulnerabili dintre pacienți.

La fiecare donare, organismul pierde 450 ml de sânge, care se reface într-un timp scurt. Cercetările arată că donarea constantă de sânge scade riscul de infarct și AVC, dar şi riscul de a dezvolta cancer. De asemenea, donatorii frecvenți au risc scăzut de hemocromatoză.

În afară de starea de bine pe care o dobândeşti, dacă mergi să donezi periodic, atunci eşti testat periodic, iar astfel poţi să preîntâmpini situaţii de risc. De asemenea, scade nivelul colesterolului, creşte imunitatea şi scade riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Femeile nu pot dona mai mult de patru ori pe an, iar bărbaţii mai mult de cinci ori.

Nu este recomandat să doneze sânge persoanele care se află deja într-o situaţie vulnerabilă precum persoanele care au boli de inimă, endocrine, care au HIV, sifilis, TBC.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
-vârsta să fie cuprinsă între 18-60 de ani;
-greutate peste 50 de kilograme;
-puls regulat, 60-100 de bătăi pe minut;
-tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
-să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale;
-femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
-să nu consumi grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
-să nu urmezi tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
-între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin opt săptămâni.

Potrivit prevederilor HG nr.


1364/2006, orice cetățean român cu domiciliul in Romania și orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în Romania are dreptul de a deveni donator de sânge, beneficiind de următoarele drepturi:

  • 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
  • o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
  •   decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.