Record absolut de temperatură. Nu mai udați grădinile! Aquatim a trimis peste...

Record absolut de temperatură. Nu mai udați grădinile! Aquatim a trimis peste 100 de cisterne cu apă în județ

0
DISTRIBUIȚI

Aquatim transmite că face eforturi deosebite pentru a asigura în perioada caniculei necesarul de apă în anumite localități, îndeosebi din mediul rural, unde volumul distribuit a crescut cu mult peste dublul cantității livrate în mod normal și peste capacitatea proiectată a infrastructurii de apă. Acest consum exagerat pune mari presiuni atât pe rezervele naturale de apă, cât și pe resursele Aquatim.

Pentru a nu impune restricții în alimentarea cu apă și pentru a suplimenta cantitatea oferită, Aquatim transportă apă potabilă cu cisternele de la Timișoara către aceste comunități. Numai în ultimele două săptămâni au fost trimise în județ peste 100 de cisterne, fiecare asigurând câte 20 de tone de apă la un transport. Această procedură presupune alocări mari de resurse umane și financiare. Mai mult, au fost luate măsuri suplimentare pentru diminuarea pierderilor din rețea, pentru depistarea conexiunilor ilegale, a hidrofoarelor montate pe rețea sau a furtului de apă.

În această perioadă, echipele Aquatim și-au sporit controalele pe teren pentru identificarea acestor nereguli, dar și pentru depistarea și avertizarea celor care își udă grădinile cu apă din rețeaua publică.

„Cu acest fenomen se confruntă nu doar Aquatim, ci și ceilalți operatori din țară în perioadele de secetă și temperaturi foarte ridicate.


Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este o practică descurajată de legislația în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoană în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, așa că operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat”, menționează Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim.

Aquatim încurajează și recomandă să se folosească surse alternative pentru udatul grădinilor, de genul: colectarea apei de ploaie în rezervoare, folosirea apei din fântâni și puțuri etc. Dacă nu se fac eforturi de a se reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a beneficia de minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice. Mai mult, menținerea rezervelor de apă potabilă și a unei presiuni adecvate în rețea sunt necesare și pentru protecția împotriva incendiilor. Printr-un consum rațional, în special în timpul orelor de vârf, pe perioade de secetă, apa va fi acolo când vom avea nevoie de ea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.