Sorin Lupașcu, unul din DJ-ii cunoscuți ai discotecilor de pe vremea comunismului,...

Sorin Lupașcu, unul din DJ-ii cunoscuți ai discotecilor de pe vremea comunismului, despre Timișoara: „Lumea era altfel… și gusturile erau altele“

1
DISTRIBUIȚI

Una din figurile marcante ale distracției din discotecile anilor de dinaintea Revoluției din 1989 din România este Sorin Lupașcu. Pasiunea sa pentru muzică s-a materializat încă din anii copilăriei, iar începând din 1976 a devenit DJ, la-nceput la reununile de clasă…

„Am început să ascult muzică prin 1973, aveam un aparat de radio rusesc portabil cu baterii, care nu se găseau. Ceea ce ascultam îmi scriam pe diverse foi. În 1976 la o reuniune de liceu am fost invitat să mă ocup de muzică. Părinții mei nu aveau bani să îmi cumpere scule de muzică… Țin minte că la primele chefuri mergeam cu casete. În timp ce mergea o melodie, derulam altă casetă. Se dansa în clasă. Prima oară am fost chemat să pun muzică în afara orașului meu natal Iași în 1977, la Oradea. La modă era muzica disco și când am ajuns la Oradea, acolo am văzut pentru prima oară reviste de muzică în limba maghiară. Nu m-a învățat nimeni să mixez, am fost autodidact“, își amintește el despre începuturi.

Odată cu trecerea anilor, Sorin Lupașcu a început să fie solicitat în diverse locații din țară și a ajuns și pe Litoral, care era epicentrul distracției în fiecare vară în anii comunismului. Ușor-ușor, la fel ca și ceilalți DJ ai acelor vremuri, casetele au fost înlocuite de benzi de magnetofon și mai apoi de viniluri, iar de prin 1984 coperțile de discuri au început să fie proiectate pe ecrane, spre deliciul publicului din acei ani. Multe din evenimentele acelor ani erau adevărate lecții de cultură muzicală, căci pe lângă serile de discotecă se organizau și seri de audiții muzicale. Din 1984 Sorin a început colaborarea cu Radio Iași și a realizat un top pe baza melodiilor care erau folosite la discotecă.

„Erau multe seri de audiții și erau lecții de cultură muzicală. Au apărut videocasetofoanele și prezentam concerte cu Pink Floyd sau Dire Straits. Era ceva… nemaipomenit la vremea aceea când nu existau condițiile din anii noștri. Am continuat cu serile de audiții și o fac și în zilele noastre, pe genuri muzicale sau artiști. Avem nevoie și-n zilele noastre de cultură muzicală. Fără un strop de educație nu-i poți trăi viața. Avem nevoie să învățăm alfabetul muzical“, a spus DJ-ul.

Sorin Lupașcu alături de membrii formației Pro Musica la Iași 1989

Timișoara… altfel

Alături de celelalte centre universitare din țară și Litoral – unde se muta distracția în fiecare vară – și Timișoara a fost un important cartier al distracției în acele vremuri. Având în vedere că orașul nostru a fost influențat puternic de cultura țărilor vecine și a crâmpeielor din „vest“ care ajungeau aici grație numeroșilor etnici germani, preferințele publicului de aici se diferențiau major de hiturile care se ascultau în alte părți ale patriei.

„Am luat contact cu Timișoara prin intermediul regretatului Petru Umanschi. Începusem să public în presa studențească și Umanschi mi-a scris și m-a chemat la Timișoara. Am ajuns în 1981. Lumea era altfel… și gusturile erau altele. La Iași se dansa pe altceva, la Timișoara se dansa și pe piese rock, lucru care mi s-a părut foarte interesant. Mai apoi l-am cunoscut pe Ionel Marchiș, care m-a invitat la festivalul Timrock“, a povestit Sorin Lupașcu.

De-a lungul anilor, Sorin a dezvoltat o relație de prietenie deosebită cu Timișoara, care a devenit conform mărturisirilor proprii, un fel de al doilea oraș de suflet.

„M-am împrietenit cu niște oameni fabuloși. Mulți. Printre ei se numără Ilie Stepan, Cristi Podratzky, Vali Potra, Sorin Bocerean, Bogdan Puriș și mulți alții. Primul festival de rock din Iași a fost făcut de mine și în cadrul acestuia am dedicat o seară numai trupelor din Timișoara, ABRA, Foileton și Pro Musica. Mai apoi am făcut un turneu cu Pro Musica pe care îi știam din Costinești și am colaborat de mai multe ori cu o serie de trupe rock din Timișoara. În vremurile de dinainte de 1989, Timișoara era ceva special, reprezenta altceva. Un oraș special, de care m-am îndrăgostit și pe care l-am considerat de multe ori a doua mea casă“, a mărturisit Sorin Lupașcu.

Spre deosebire de mulți alți DJ din acele vremuri care după 1989 fie s-au reprofilat fie au părăsit țara, Sorin Lupașcu și-a continuat activitatea cu succes și a avut parte de o serie de recunoașteri binemeritate.


Serile sale de discotecă se desfășoară sub genericul Back in Time, iar programele sale de cultură muzicală au loc sub titulatura Revista Playback pe Internet.

„Sunt capricorn și un pic cam recalcitrant. Toată viața am făcut ceea ce am crezut că e bine… și cam 70 la sută a fost bine. Nu am acceptat prea multe sfaturi, sunt mai din topor…așa. Pe vremuri atmosfera din discoteci era alta, acum toți vin grămadă la DJ și se trag de șireturi cu el. Nu e OK. Succesul unui DJ constă în faptul să te uiți pe ring să vezi dacă lumea dansează. Mai demult DJ-l era totul, se vorbea după fiecare piesă, azi e altfel. Fac și acum diverse discoteci și programe în online. La capitolul planuri de viitor….mă uit cu admirație la Giorgio Moroder. Îmi doresc să revin în Timișoara. Dacă vreodată ar fi să mă mut undeva, sigur m-aș muta acolo“, ne-a mărturisit Sorin Lupașcu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.