Oferta turistică a Banatului Montan, una din cele mai frumoase zone ale țării, cu peisaje minunate și așezări pline de farmec, este, din păcate, destul de modestă, puține locuri din regiune fiind cunoscute și căutate de turiști.
Site-ul www.destinatiaanului.ro, o platformă care promovează turismul intern prin popularizarea unor destinații frumoase din regiunile turistice românești, și-a propus să redescopere vechi așezări și obiceiuri, castele și cetăți care sunt adevărate pagini de istorie nescrisă, conace și case boierești mai puțin cunoscute, cabane de pe crestele munților și parcuri naționale, mozaicul cultural în care se împletesc povești ale tuturor etniilor care trăiesc în această parte a țării sau adevărate locuri de refugiu într-o lume liniștită, în mijlocul naturii, cu căsuțe de poveste, care îi pot încânta și pe cei mai exigenți turiști.
Banatul Montan, în finala pentru Destinația anului 2021
Cei care au vizitat site-ul au desemnat Banatul Montan printre cei șase finaliști pentru a obține titlul de Destinația anului 2021 în România, alături de Brăila, Iași, Oradea, Maramureș și Delta Dunării. În a doua etapă a proiectului, care va începe în 17 iulie, destinația favorită va putea fi votată pe platforma www.destinatiaanului.ro, iar Prima TV va difuza în iulie și august o serie de șase emisiuni săptămânale dedicate acestui proiect, sub genericul „Hai să ne cunoaștem țara!” După cumularea tuturor voturilor, un juriu va decide care din cele șase destinații preferate va fi câștigătoarea titlului.
Locuri pentru iubitorii de natură
Frumusețile naturale, cu munți, cascade, rezervații naturale și clisura Dunării, o milenară stațiune balneară, prima linie montanistică din România sau vestitele locomotive fabricate la Reșița dunt doar câteva din locurile unice pe care turiștii le pot afla în Banatul Montan.
Eforturile de atragere a turiștilor se concretizează și în proiecte pentru iubitorii de natură, în locuri aprope necunoscute, turismul rural dovedindu-se din ce în ce mai atractiv pentru mulți. În satul Sub Margine care aparține de comuna Armeniș, aflat în apropierea Munților Țarcu, se dorește amenajarea, la marginea pădurii, a unui campus ingenios, cu căsuțe în livadă construite cu materiale tradiționale, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a trăi în mijlocul naturii. Proiectul, care a primit premiul UE pentru arhitectură, acordat unor lucrări remarcabile din Europa, este unul de ecoturism, care vrea să susțină comunitatea locală prin promovarea unei oferte turistice care să permită cât mai mult valorificarea mediului natural. În zonă trăiesc și în jur de 60 de zimbri, care reprezintă, la rândul lor, o atracție pentru turiști.
Și în comuna Gârnic, aflată în partea de sud a parcului național Cheile Nerei-Beușnița, turismul rural începe să prindă contur, așezarea fiind și un punct de plecare pentru vizitarea unor obiective turistice de o mare diversitate: rezervația naturală Porțile de fier, morile de apă de pe pârâul Petru Iedu, cascadele Modăvița, Burăul Mare sau peștera Padina Matei. Păstrăvăriile Bei, lacul Ochiul Beiului sau cascadele Beușnița sunt destinații celebre în parcul național Cheile Nerei-Beușnița, aflat la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, pe un traseu la fel de încântător și ușor de străbătut iar alte cascade, precum cele de la Moceriș, Vânturătoarea, Fecioara Maria sau Cascada Cociului, nu departe de Băile Herculane, Șușară, la ieșirea din Sasca Montană sau Șucu, aflată între Poiana Mărului și Muntele Mic, sunt locuri care merită vizitate.
Chiar dacă prăbușirea unei părți din cascada Bigăr i-a răpit din farmec, aici vor continua lucrările de amenajare din jurul ei, căci turiștii sunt așteptați în continuare, atât pe Valea Minișului cât și la morile de la Rudăria.
Lacurile Secu, Grebla, Văliug și Trei Ape sunt, de asemenea, destinații ideale pentru zilele de caniculă din această vară.
Surse foto: wwf.ro, caon.ro, expressdebanat.ro, facebook.com/cniptcaransebes, destinatiaanului.ro, oltextur.ro, fantasytravel.ro, guide-romania.ro