Operațiune de proporții a DNA Timișoara în vestul țării. Cum se obțineau...

Operațiune de proporții a DNA Timișoara în vestul țării. Cum se obțineau ilegal subvenții UE

3
DISTRIBUIȚI

Operațiune de proporții a DNA Timișoara – astăzi, procurorii anticorupție și polițiștii de la DGA au făcut 11 percheziții în județele Timiș, Caraș Severin și Arad într-un dosar în care este investigat modul în care a fost pus la cale un alt mecanism de fraudare a subvențiilor europene pentru animale. După ce DNA Timișoara a finalizat ancheta legată de modul în care s-au obținut ilegal sume uriașe pentru vaci de rasă, acum s-a trecut la oi. Pentru conservarea rasei țurcană, Uniunea Europeană a decis să acorde subvenții pentru fiecare berbec cu origini confirmate.


În România sunt doar câteva asociații care pot emite astfel de certificate, printre acestea fiind și Asociația Ovis Banatim din Timișoara

Reprezentanții asociației dădeau certificatele de origine și crotaliile pentru berbeci fără niciun fel de verificare, contra prețului ”corect”, cumpărătorii având posibilitatea ulterior să obțină subvenții pentru oile din rasa țurcană care aveau din momentul respectiv, teoretic, origine controlată. Pentru fiecare oaie, anual, se primește o subvenție de 18 euro, calculele fiind făcute pentru 35 de oi la fiecare berbec certificat. Ulterior, toate oile născute erau considerate având origine controlată și se primeau anual subvenții de la Uniunea Europeană.

Anchetatorii au descins la mai multe exploatații din Timiș, Caraș Severin și Arad.  De asemenea, de la oficiile zootehnice din cadrul APIA au fost ridicate documente pentru că proprietarii animalelor au depus cereri pentru a primi subvenții în această toamnă. Perchezițiile sunt în desfășurare. Vom reveni cu amănunte.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.