Mai mulți bani pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Mai mulți bani pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus

0
DISTRIBUIȚI

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis recent suplimentarea din nou a bugetelor pentru programele Rabla – Clasic și Plus. Asta înseamnă că cei interesați să cumpere mașini noi se pot înscrie în continuare în programul Rabla Clasic și în programul Rabla Plus.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost suplimentate cu câte 200 de  milioane de lei fiecare, începând cu data de 21 august pentru Programul Rabla Plus și cu data de 28 august pentru Programul Rabla Clasic.

Valoarea alocată Programului Rabla Plus în anul 2020 a fost de 200 de milioane de lei. Acest program s-a bucurat de un interes impresionant din partea solicitanților, iar în anul 2021 bugetul alocat este triplu, respectiv 600 de milioane de lei, rezultând un buget total aferent anilor 2020 și 2021 de 800 de milioane de lei.

De asemenea, pentru Programul Rabla Clasic, ritmul înscrierilor s-a menținut crescut, ceea ce a condus la alocarea de noi sume.


Pentru acest program, valoarea alocată în anul 2020 a fost de 405 milioane de lei, iar în anul 2021, ca urmare a acestei suplimentări, bugetul alocat este de 640 de milioane de lei, rezultând astfel o valoare totală alocată pentru acest program, cumulat în anii 2020 și 2021 de 1,045 miliarde de lei.

Prima de casare, care este oferită celor ce vor să îşi schimbe maşina cu una mai puţin poluantă în cadrul programului Rabla Clasic, a fost majorată de la 6.500 lei, cât era în 2020, la 7.500 lei. Şi prima de casare pentru motociclete a crescut de la 3.500 lei la 5.500 lei.

Totodată, și ecobonusul, ce este acordat pe lângă prima de casare, pentru cei care cumpără mașini noi cu propulsie hibrid sau puțin poluante, a crescut la 3.000 lei, pentru maşinile cu sistem de propulsie hibrid, în timp ce ecobonusul pentru maşinile cu emisii mici, cuprinse între 96 şi 124 g/km CO2, a fost majorat la 1.500 de lei.

În privinţa ecotichetelor primite pentru cumpărarea de maşini cu propulsie pur electrică sau hibridă prin intermediul programului Rabla Plus, acestea şi-au păstrat aceeaşi valoare de anii trecuţi. Mai exact, valoarea unui ecotichet Rabla Plus este până la 45.000 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric, sau de 20.000 de lei, pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă și care are emisii de CO2 de până la 50 g/km.

În ambele cazuri, adică fie că vorbim despre cumpărarea de mașini electrice ori de mașini noi plug-in hibride, suma primită de la stat nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din prețul de comercializare, relatează avocat.net.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.