Noi descoperiri la fortificația de la Cornești-Iarcuri în cadrul proiectului Muzeului Banatului

Noi descoperiri la fortificația de la Cornești-Iarcuri în cadrul proiectului Muzeului Banatului

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

O nouă campanie de săpături arheologice se desfășoară în acest an la fortificația de la Cornești-Iarcuri, în cadrul proiectului încheiat între Muzeul Național al Banatului, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul de Pre- și Proto-istorie din Berlin. Acum este cercetat un segment aflat în vecinătatea porții de est a fortificației, care are o lungime de 14 metri și o lățime de 12 metri.

În urma investigațiilor magnetometrice, s-a emis ipoteza că ar putea fi o fortificație similară cu cea cercetată în anul 2013, dar cu dimensiuni aproape duble. În urma săpăturilor au fost descoperite până în prezent fragmente ceramice databile din epoca bronzului mijlociu până la începutul epocii fierului, iar la o adâncime mai mare a fost identificat un strat de cenușă. La săpături au făcut practică și studenți ai Universității de Vest Timișoara, care au învățat cum se sapă un complex arheologic, cum se recuperează artefactele de mici dimensiuni și resturile de plante din probele de sol, sau cum se lucrează cu GPS-ul diferențial.

Săpăturile se desfășoară sub îndrumarea dr. Ioan Bejinariu, dr. Bernhard Heeb și Andrei Pălărie, șeful secției de arheologie al muzeului timișorean, alături de care participă restauratori de la același muzeu și voluntari din Frankfurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.