”Orașul paralel”, noua premieră la Teatrul maghiar „Csiky Gergely” Timișoara

”Orașul paralel”, noua premieră la Teatrul maghiar „Csiky Gergely” Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

 

 

Teatrul maghiar „Csiky Gergely” aduce în fața publicului o nouă premieră, care va avea primele două reprezentații în data de 20 august, de la orele 16,30 și 19,00. Spectacolul „Orașul paralel” se dorește a fi o scrisoare de dragoste pentru Timișoara, și înseamnă un teatru itinerant pe care spectatorii și trecătorii îl trăiesc împreună cu actorii, în decorul unuia din cele mai frumoase cartiere ale orașului. Viața reală și teatrul se intersectează și se contopesc pe traseele unor povești inspirate din realitate, cu personaje de diferite etnii, inclusiv refugiați care locuiesc în același cartier.

Timișorenii sunt invitați să exploreze cartierele propriului oraș, în care lumea cotidiană se transformă în scenă, astfel încât, ceea ce pentru trecători este o zi ca oricare alta, pentru cei care iau parte la spectacol înseamnă transpunerea într-o lume paralelă. Poveștile și traseele sunt un amestec între teatru, dans, puzzzle, joc social, instalație și audio walk pe străzi și diverse locuri din cartierul Iosefin, prilejuind o experiență inedită, cvasicinematografică, de a redescoperi un loc într-un alt mod și de a pătrunde într-o altă experiență de viață.

Conceptul a fost creat și dezvoltat în New York de PopUP Theatrics (Ana Mărgineanu, Tamilla Woodart, Ștefan Peca), prin explorarea unor cartiere din Manhattan, rezultatul fiind trilogia Broken City: Lover East Side (2014), Harlem (2015) și Wall Street (2016), și a fost sursă de inspirație pentru „Orașul paralel”, elaborat de teatrul maghiar, în colaborare cu asociația Diogene, teatrul Thespis, facultățile de muzică și comunicare din cadrul UVT și UPT, și PopUp Theatrics.

Distribuția este alcătuită atât din actori ai teatrului maghiar cât și din actori independenți: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Czüvek Loránd, Éder Enikő, Erdős Bálint, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Balint Ioana Octavia, Antonovici Oana Elena, Curaciuc-Floruț Otniel, Patricia Gavril, Jasmina Mitrici, Marin Lupaciuc, Răzvan Oroianu, Raul Horn, Rusan Rareș-Cătălin, Mirela Puia.

Regia spectacolului este semnată de Ana Mărgineanu, dramaturgia îi aparține lui Ștefan Peca, costumele sunt create de Albert Alpár muzica originală a fost compusă de Cári Tibor iar coregrafia a fost concepută de Baczó Tünde.


„Orașul parallel” este un proiect din cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Următoarele două spectacole sunt programate în 21 și 22 august, la orele 17,00 și 19,00. Biletele sunt disponibile la casieria teatrului sau online, pe tm-t.biletmaster.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.