p>

După intervențiile din anii trecuți, majoritatea în comunitățile etnice reprezentative pentru identitatea multietnică a Banatului în localități cu o puternică tradiție șvabă, maghiară, sârbească, cehă, rromă, croată etc. – Remix ID se întoarce în Timișoara.
Proiectul de anul acesta a fost gândit de la început să răspundă nevoilor comunităților, să vină în întâmpinarea lor și să creeze, mai ales pentru generațiile tinere, o punte între arta tradițională, moștenită din familie în familie, și noile forme de exprimare artistică, preponderent urbană.
Astfel că evenimentele de la sfârșitul lui august, care s-au desfășurat în centrele FITT din Calea Șagului și Calea Aradului, au fost organizate sub formă de ateliere unde participanții au fost invitați să lucreze cu profesioniști din diferite medii artistice, din țară sau din străinătate, unul de muzică și celălalt de dans, care s-au întins pe mai multe zile.
„Remix ID aduce ritmurile pe sunete noi și arta digitală în locuri și localități în care acestea nu au prea fost. În toamna aceasta ne-am propus să cunoaștem un nou segment de public, cel din cartiere. Este o provocare mare și o încântare să vedem Centrele de Tineret pline de copii și tineri din zonă. În Centrul din Calea Șagului am fost plăcut surprinși de copiii din blocurile vecine, care s-au strâns la atelierul de sound art ținut de vienezul Ulrich Schleicher aka U.kustik săptămâna trecută. Apreciez mult menirea acestor Centre de Tineret din cartiere și sunt entuziasmată pentru că Remix ID contribuie la formarea unui public cultural, nu doar în centrul orașului Timișoara. Atelierele și discuțiile ce urmează au fost gândite în așa fel incât tradițiile etnicilor din Banat să fie date mai departe și în același timp să încercăm să le adaptăm împreună cu generația tânără la prezent. Remix ID este un proiect cultural care menține vii culorile etniilor din Banat”, a precizat Olga Török, director artistic al programelor Remix ID.
În perioada următoare, Remix ID vă invită la centrele FITT pentru alte ateliere (de scris, fotografie, colaj, de teatru), întâlniri cu artiști și curatori, alături de Mirela Stoeac-Vlăduți, Slivia Török Alexandra Boaru, Cristian Vicol, Andreea Medar, Mălina Ionescu, Gheorghe Sfaiter și cu mulți alții.
Programul este următorul:
10 septembrie, ora 18.00 – Centrul de Tineret din Calea Lipovei – Video Art – video art talk cu Mirela Stoeac-Vlăduți si vernisarea instalatiei video Andreea Medar si Mălina Ionescu. Apoi, în următoarele zile, până pe 20 septembrie se va desfășura si un atelier cu Gheorghe Sfaiter pentru tinerii pasionati de video.
20-30 septembrie – Centrul de Tineret din Calea Martirilor– Shall we play – atelierele cu scriere de basme, de muzică electronică, de ceramică și home design, de fotografie și de teatru cu Cristian Vicol, DJ George Allen, Diana Luce, Alexandra Boaru și Silvia Török, urmate de o seară cu muzică Remix ID mixată de DJ George Allen în 24 septembrie de la ora 19.00.
25 septembrie – 2 octombrie – Centrul de Tineret din Dâmbovița – Remix ID Time travel – vizionare a materialul documentat si remixat al proiectului din comunitățile etnice, discuții si dezbateri filosofice pe tema identității si a tradițiilor, instalație video DIG Folklore din Slovacia și o surpriză pe care organizatorii o vor anunța în preajma evenimentului.
Datele și orele exacte vor fi comunicate pe pagina facebook.com/remixedidentity.
Organizatori sunt META Spatiu și Timișoara 2023.
Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.