Ședința CL Timișoara și AGA Colterm au fost anulate din lipsă de...

Ședința CL Timișoara și AGA Colterm au fost anulate din lipsă de cvorum, în absența consilierilor PNL și PSD. Fritz: „Fugă de responsabilitatea față de oraș” UPDATE Viceprimarul Tabără: „Haideți să găsim soluții împreună”

2
DISTRIBUIȚI

O ședință a Consiliului Local Timișoara convocată de îndată, marți după-amiază de la ora 17, nu a putut avea loc din lipsă de cvorum. La ședința convocată cu doar câteva ore mai devreme nu au participat consilierii PNL și PSD, lipsind și Marius Craina de la Pro România sau Cornel Florin Ilca de la USR PLUS.

Consilierii municipali aveau un singur punct pe ordinea de zi, și anume „Proiect de hotărâre privind aprobarea Raportului final întocmit de Comisia de selecţie pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Consiliului de Administraţie la Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. Timișoara, stabilirea criteriilor de integritate și indicatorilor cheie de performanță”.

Președintele de ședință, consilierul local Răzvan Negrișanu de la USR PLUS, a declarat că întrunirea nu se poate ține cu doar 13 consilieri prezenți, pentru cvorum fiind necesară prezența a cel puțin 14 aleși locali.

Același lucru a fost valabil și pentru ședința care ar fi urmat, și anume Adunarea Generală a Acționarilor la Compania Locală „Colterm”, anulată tot din lipsă de cvorum.

Viceprimarul Ruben Lațcău spune că din cauza acestui boicot, Colterm rămâne de mâine fără consiliu de administrație. O nouă ședință va fi convocată săptămâna viitoare. Dacă și aceea eșuează, edilul avertizează că se va bloca activitatea Consiliului Local Timișoara.

Pe ordinea de zi a AGA Colterm ar fi trebuit să se discute despre numirea membrilor Consiliului de Administrație și numirea directorului general al Colterm. Pe ordinea de zi mai figura o informare privind implementarea noii organigrame și un raport referitor la pregătirile pentru perioada de iarnă.

„Am primit convocatorul de ședință la prânz, dar am o întâlnire la Arad, pe care nu o puteam amâna. Colegii mei au cerut să intre pe Zoom, dar li s-a transmis că acest lucru nu este posibil. Asta înseamnă să faci ședință de îndată și să preiei de la administrația precedentă numai lucrurile proaste”, ne-a declarat Radu Țoancă, liderul de grup al consilierilor municipali PSD.

Consilierul municipal Dan Diaconu, care de câteva zile nu mai este liderul de grupul al aleșilor liberali, ne-a spus că nu intenționa să vină și nu știe de ce au absentat colegii săi.

Lipsa de cvorum a stârnit o reacție și din partea primarului Dominic Fritz.

„Consilierii locali ai PNL blochează activitatea Colterm, în prag de iarnă, fără să le pese de condițiile de viață ale timișorenilor și cu unicul obiectiv de a mă pune pe mine și administrația pe care o conduc în dificultate. Au absentat la ședința AGA a Colterm și s-au aliat cu PSD, așa cum au făcut și în urmă cu o săptămână, la AGA Horticultura. Ne-au lăsat din nou fără cvorum, în ședința în care urma să votăm noul Consiliu de Administrație al Colterm și să dezbatem pregătirile pentru o iarnă grea, din punct de vedere economic. Timișorenii ne-au votat să fim prezenți atunci când se iau decizii importante pentru comunitate. Or, ceea ce a făcut PNL astăzi este fugă de responsabilitatea față de oraș, delegată lor de către cetățeni (și găsirea unui țap ispășitor pentru tot dezastrul financiar lăsat la Colterm, în alte societăți din subordine și în instituție). Hotărârile se iau prin vot, nu prin absență de la vot!
Consilierii USR PLUS erau pregătiți să voteze componența noului Consiliului de Administrație al Colterm, conform ierarhiei rezultate din concursul asistat de un expert independent și o comisie externă agreată în consiliul local. Cu o excepție: fostul director economic, complice la dezastrul financiar și cel care, prin dezinformarea sistematică a furnizorilor în privința lichidităților companiei, a distrus relația de încredere cu aceștia aducând Colterm în situația de a plăti materia primă în avans.


Dacă acesta este motivul boicotului îi invit pe colegii liberali să se gândească mai bine. Dacă din nou e vorba despre lupta pentru putere din partid, în care românii și-au învestit votul și încrederea, și care a afectat deja buna guvernare a României, e timpul ca PNL să își clarifice disputele și consilierii PNL să se hotărască dacă vor să lucreze pentru timișoreni sau pentru jocurile unor grupuri interne.
Cerem PNL Timiș și președintelui Alin Nica să dea dovadă de responsabilitate și să revină la ședințele unde se iau decizii pentru Timișoara”, a transmis Fritz la scurt timp după ședința eșuată.

Viceprimarul Ruben Lațcău consideră că problemele pornesc de la lupta internă din PNL și speră ca lucrurile să se liniștească după ce liberalii își aleg noua conducere.

„Mărturisesc că am intrat naiv in politică, cu speranțe și planuri mari. Speranțele și planurile au rămas dar naivitatea s-a cam dus, iar asta din cauza domnului Alin Nica. Felul său de a face politică, bazat pe minciună și țepe este ceea ce vedem la politicenii vechi. Nu credeam că PNL se va transforma în PD-L 2009 dar se pare că acolo am ajuns. Azi a fost o ședință de consiliu local la care nu a fost cvorum. Prima pe care o văd in situația asta de când urmăresc politică. PSD și PNL s-au gândit că ăsta e un mod matur de a face politică, boicotând activitatea consiliului. Azi a fost de asemenea al doilea AGA consecutiv, după cel de săptămâna trecută de la Horticultura, unde PSD si PNL nu se prezintă la datorie si blochează prin absență societățile Consilului Local. În prag de iarnă, PNL lasă Colterm fără consiliu de administrație. Ce l-a deranjat pe Nica, că am refuzat numirea fostului director economic pe numele căruia sunt câteva plângeri penale in CA și că am refuzat să luăm omul de pe ultimul loc din competiție și să îl punem cu mâna în vârful listei și in Consiliu. Metehne de Dâmbovița. Sper ca PNL să se salveze în ultimul ceas din dezastrul Nica&Câțu”, a transmis Ruben Lațcău.

Roxana Iliescu, consilier local Pro România, îl atenționează pe primarul Fritz că dă degeaba vina pe liberali pentru eșecul de azi, ședința putând fi continuată dacă nu lipsea un consilier de la USR PLUS.

„Astăzi a fost convocată AGA Colterm și un plen extraordinar al CLT, în legătură cu aprobarea raportului de selecție a membrilor CA Colterm. Deși a fost un curent înainte de ședință potrivit căruia mai mulți consilieri locali și-au exprimat refuzul de a participa, în special pentru că PNL nu s-a înțeles cu USRPLUS pe componența viitorului CA Colterm, eu am decis să mă prezint. În primul rând pentru că eu consider clarificarea situației de la Colterm mult mai importantă decât certurile penibile pe ciolan între PNL si USR. În al doilea rând, încă din august, când am inițiat o convocare AGA Colterm, am solicitat dezbatere și vot în AGA pe mai multe subiecte foarte importante, pe care am dorit sa le aduc în discuție și astăzi: Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021; Raportul privind stadiul pregatirilor pentru sezonul de iarna 2021/2022/ strategia CA in vederea furnizării agentului termic pe timp de iarna/ stadiul de achiziție de materie prima; Raport privind achiziționarea Certificatelor CO2 (al căror preț este in continua creștere – numai din iunie și pana in prezent Colterm s-a îndatorat cu 2 mil. euro din cauza creșterii prețului celor 200.000 de certificate ce trebuie achiziționate pentru conformarea pe anul 2020); Raportul firmei de avocatura care trebuia finalizat până in 25 iunie și care nu ne-a fost comunicat nici pana in zi de astăzi ; stadiul procedurii privind încheierea unui nou Contract de concesiune in vederea gestiunii serviciului public de producere a energiei termice si electrice etc. În final, ședinta AGA s-a amânat din lipsa de cvorum! ATENȚIE! Contrar celor afirmate de primarul Fritz, care minte din nou prin omisiune aruncând pisica moartă în curtea PNL, nu a fost cvorum din cauza USRPLUS, unul dintre consilierii acestei formațiuni lipsind de la ședință, Cornel Ilca”, a transmis Roxana Iliescu.

UPDATE Viceprimarul liberal Cosmin Tabără face apel la părțile implicate să lase la o parte disputele politice și să lucreze împreună, acuzând timpul foarte scurt de la anunțarea ședinței până la ora stabilită pentru desfășurare.

„Consilierii au fost convocați la ora 13, pentru ora 17, timpul scurt fiind cauza pentru mare parte dintre colegii mei liberali care nu au putut să își modifice programul și să participe la ședință. S-a solicitat susținerea ședinței și în format online, lucru care însă nu s-a putut tocmai astăzi! Graba acestei ședințe «de îndată», după ce la Horticultura au schimbat ordinea de zi pentru a prelungi mandatele celor cărora le expira, mă face să îmi pun întrebarea dacă colegii noștri de alianță nu speculează momentul alegerilor noastre interne de sâmbătă pentru a se implica drept «jucători activi» în treaba noastră internă. Noi, cei de la PNL, nu ne-am permis să facem așa ceva, deși și la colegii de alianță se desfășoară alegeri interne. Dacă viceprimarul Ruben Lațcău se exprimă pro Cîțu sau Orban, eu nu o voi face în ceea ce îi privește pe colegii de la USR! Nu mă interesează dacă e Dan Barna sau Dacian Cioloș, nu aceasta este problema timișorenilor acum. Cred că aceste atacuri arată faptul că aleșii USR Plus nu pot guverna/administra dacă nu intră într-o polemică, stil practicat de ani și ani, și care le-a și adus aceste mandate. Mă interesează ca lucrurile să funcționeze, iar cetățenii au nevoie de soluții, nu de dispute!!! Soluții există și așteptăm să le discutăm față în față, nu să le aflăm din presă. Cum cred eu că ar trebui să se facă lucrurile în alianță? Să se pregătească documentele împreună, apoi să fie prezentate public. Nu să se anunțe prin intermediul Facebook deciziile unilaterale! Haideți să comunicăm mai mult între noi atunci când trebuie, haideți să nu ne ascundem doar în spatele mesajelor de pe rețele sociale, haideți să găsim soluții ÎMPREUNĂ! Soluții sunt! Să nu găsim numai explicații pentru eșecuri!”, a transmis Tabără prin intermediul Facebook.

2 COMENTARII

  1. Frotzi crezi ca toti suntem limitati mintal ca tine. Chiar crezi ca merge cu minciuna. Daca pui sedinta peste 4 ore ce te astepti. Ori esti redus mintal ori visezi ca esti regina.

  2. Dl Frit . Ce crezi ca este pnl ul de azi . Este fostul pdl veniti cu grămadă prin desființarea pro ului . Si mai este format din o grămadă de primari psd veniti după alegeri primari primiți de johanis si orban la alegeri ,primari flămânzi de bani au trecut la pnl.
    Asa k nu mai stiu cine este adevarat pnl ist in acest pnl format din pdl si psd.
    Normal ca fac alianta pnl si psd .
    Acuma pricepi cine este pnl dl Frit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.