Proiecție de film documentar și discuție la Novi Sad, un proiect comun...

Proiecție de film documentar și discuție la Novi Sad, un proiect comun al viitoarelor capitale culturale europene

1
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 30 octombrie, la Centrul Cultural Svilara (Mătăsăria) din Novi Sad va avea loc proiecția filmului „Păr”, regizat de Florin Iepan și montat de Călin Meda. Evenimentul este organizat de organizațiile DocuMentor (România) și Kuda (Serbia), care își unesc forțele pentru unul dintre ultimele evenimente ale Caravanei ROD, ediția a doua.

Dup[ proiecția filmului va urma o discuție despre limitele libertății individuale în România lui Ceaușescu și Iugoslavia lui Tito, moderată de scriitorul timișorean Goran Mrakić și Zoran Pantelić, directorul New Media Center – Kuda din Novi Sad. Evenimentul are loc începând cu ora 19 a României, respectiv 18 a Serbiei.

Ideea realizării documentarului Păr are la bază o întâmplare personală din anii optzeci a regizorului Florin Iepan, cand fratele lui – muzicianul Tavi Iepan – și chitaristul Adi Popescu, doi dintre fondatorii trupei Cargo, au fost arestați de către un echipaj de miliție. Duși în arest, după ce au fost bătuți crunt de către soldații în termen din patrulă, Tavi și Adi au fost obligați să-și tundă unul altuia pletele cu o forfecuță de unghii. Șansa celor doi a fost că tatăl basistului de la Cargo, Tibi Gajdo, era procuror militar și a putut interveni în favoarea lor.

Întregul episod a fost relatat în acea epocă de către Radio Europa Liberă.


S-a păstrat o singură fotografie legată de această întâmplare. În ea, Florin își asumă rolul unui securist cu palton de piele și ochelari de soare care îi înhață pe cei doi hippie tunși punk, pe fețele cărora încă se puteau observa plăgile dobândite cu o seară înainte.
Rezistența prin păr a fost una dintre cele mai interesante forme de manifestare a opoziției față de regimul național-comunist din România. „Păr” explorează un spațiu al memoriei intime ca parte a unei culturi alternative. Aceasta s-a dezvoltat în umbra uneia dintre cele mai brutale societăți pe care a cunoscut-o Europa secolului douăzeci. Prin intermediul unor materiale de arhivă, realizate de cineaștii amatori, sunt aduse în prim-plan o parte dintre figurile emblematice ale boemei artistice din Timișoara și Arad. Printre alții, îl avem pe regizorul de teatru Ștefan Iordănescu sau îl redescoperim pe scriitorul Mircea Mihăieș, surprins în anii optzeci de obiectivul celor de la Kinema Ikon din Arad. Alături de multe alte imagini inedite, spectatorii pot vedea legendarul concert al trupei americane Blood, Sweat and Tears la București, de la sfârșitul anilor șaizeci.

„Păr” este o producție bănățeană 100%, parte dintr-o serie de proiecte comune realizate în ultimii ani de regizorul Florin Iepan, împreună cu producătorul și editorul de imagine Călin Meda.

1 COMENTARIU

  1. Salut, Zoltán, Iugoslavia pe româneşte se scrie simplu, cu „i” nu cu „y”. Nu înţeleg cât naiba poate fi de complucat să scrieţi vorect, stimaţi jurnalişti, care violaţi limba neîncetat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.