Hotărâre de Guvern: amendă între 3.000 – 50.000 lei pentru banii nedeclarați...

Hotărâre de Guvern: amendă între 3.000 – 50.000 lei pentru banii nedeclarați la trecerea frontierei

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1180001101">

Guvernul României a adoptat astăzi un plroiect de hotărâre prin care modifică Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. Astfel, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat, neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit (trimis).

La stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia în considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamală potrivit reglementărilor vamale.

Practic se dă această Hotărâre pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/1672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018.

După ce va fi adoptată, mai exact după publicarea în Monitorul oficial, această măsură se va aplica în 10 zile.

Conform regulamentului UE, purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult, acesta trebuie declarat autorităților competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniune și îl pun la dispoziția lor pentru control.

În cazul în care numerar neînsoțit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autoritățile competente ale statului membru prin care numerarul intră sau iese din Uniune pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declarație de informare în termen de 30 de zile.

Autoritățile pot reține numerarul până când expeditorul sau destinatarul ori un reprezentant al acestora face declarația de informare.

Obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu se consideră îndeplinită în cazul în care declarația nu este făcută până la expirarea termenului, informațiile furnizate sunt incorecte sau incomplete sau dacă numerarul nu este pus la dispoziție pentru control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.