Compania independentă Arte-Factum îl readuce pe Dostoievski reinterpretat la Timișoara

Compania independentă Arte-Factum îl readuce pe Dostoievski reinterpretat la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Împlinirea a 200 de ani de la nașterea scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski, în 11 noiembrie 2021, e celebrată de compania independentă Arte-Factum cu spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening #6, regizat de Levente Kocsárdi, care va începe la ora 19, în Studioul Franciscan de pe strada E. Ungureanu nr. 1.

„Încă din 2019, când am deschis Laboratorul de introspecție teatrală despre Crimă și pedeapsă, știam că în 11 noiembrie 2021 îl vom sărbători pe Feodor Mihailovici Dostoievski. Că vom fi în #dosztoievskij b@r și vom face mare zastolie la 200 de ani de la nașterea omului care a schimbat, pentru totdeauna, înțelegerea noțiunii de umanitate. Pe atunci, credeam că în 2021 Timișoara va fi capitală culturală a Europei. Au trecut doi ani inimaginabili, dar în 11noiembrie 2021 îl celebrăm pe Feodor Mihailovici Dostoievski în #dosztoievskij b@r /reopening #6, un spectacol a cărui distribuție este alcătuită din tineri actori din România, Serbia și Republica Moldova. #dosztoievskij b@r/reopening este un spectacol-atelier, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție. Destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta  studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său, ca un vehicul către înțelegere” explică  regizorul Levente Kocsárdi modul în care a conceput spectacolul .

Distribuția este alcătuită din Aida Olaru, Larisa Belcea, Nina Troća, Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, David Vicol și Alexandru Bogdan Popescu, scenografia de semnată de arhitectul Mihai Donici, iar dramaturgia a fost gândită de Simona Donici.


Contextul muzical îi aparține lui Kocsárdi Levente, mișcarea scenică lui Alin Radu, iar video-mapping-ul, lui Sebastian Hamburger.

Biletele se pot procura pe www.bilete.ro/dosztoievskij-b-r-reopening/ sau la Agenția  Teatrului Maghiar, sau se pot face rezervări la tel. 0752 111 807. Spectacolul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare, și va fi difuzat  în premieră în live streaming, unde va rămâne disponibil 24 de ore, ca să poată fi vizionat de spectatori de pe orice meridian.  Transmisia va fi precedată de interviuri cu actorii și regizorul spectacolului. Piesa a mai fost jucată, în aceeași locație, și în această vară.

Foto: Cornel Putan, Anca Buzatu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.