Ministrul Energiei: Am semnat un acord istoric pentru sistemul energetic și pentru...

Ministrul Energiei: Am semnat un acord istoric pentru sistemul energetic și pentru Valea Jiului

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță marți că a semnat un acord istoric pentru sistemul energetic românesc și pentru Valea Jiului. Concret, CET Paroșeni va funcționa cu peleți, activitatea devenind astfel sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Potrivit ministrului Energiei, marți a fost semnată o scrisoare de intenție pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroșeni.


Documentul a fost semnat împreună cu reprezentantul unei companii norvegiene.

Colaborarea presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de norvegieni, iar, pe termen lung, include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România.

Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2, a explicat ministrul Virgil Popescu.

„Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului și mai avem încă multe de făcut”, a anunțat Popescu, pe Facebook.

Surplusul de peleți va fi exportat, iar testele vor începe în prima parte a anului 2022, a precizat Virgil Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.