A murit revoluționarul Claudiu Iordache

A murit revoluționarul Claudiu Iordache

0
DISTRIBUIȚI

Claudiu Iordache a fost unul dintre eroii revoltei anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Claudiu Iordache a murit, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani. Acesta s-a remarcat, la Timișoara, drept unul dintre inițiatorii Revoluției Române. Iordache a fost membru în Comitetul Revoluționar care s-a înființat în balconul Operei din Timișoara, chiar înainte de prăbușirea comunismului.

La acel moment, la București, Ceaușescu era încă la putere, iar Ion Iliescu era încă necunoscut opiniei publice. Iordache a fost unul din cei 11 membri fondatori ai Societății Timișoara. Una dintre revendicările acestei organizații a fost Punctul 8, care cerea retragerea activiștilor comuniști din viața politică a României.

„ După Ion Marcu, ne-a părăsit și Claudiu Iordache! Eroii Revoluției din 1989 se duc unul câte unul alături de Lorin Fortuna în istorie și în memoria unui popor care le datorează atât de mult!”, a transmis subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Claudiu Iordache a absolvit Facultatea de Istorie la Craiova.


În anii comunismului, Iordache era în evidența Securității. El a fost anchetat de Securitate între anii 1972 și 1973, potrivit unui dosar existent la CNSAS.

După victoria Revoluției din 1989, ca om politic, Claudiu Iordache a activat în cadrul Frontului Salvării Naționale (FSN). Iordache a fost președintele filialei FSN Timiș și prim – vicepreședinte FSN la nivel național, între anii 1990 – 1991. Claudiu Iordache a fost ales deputat de Timiș în perioada anilor 1990 – 1992, în primul Parlament de după Revoluție.

Timp de peste zece ani, Iordache a condus Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. În anul 2018, într-un mod controversat, Iordache a fost demis, iar conducerea IRRD a fost preluată de Gelu Voican Voiculescu, scrie România Liberă.

Claudiu Iordache a fost scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Claudiu Iordache a activat și ca jurnalist, publicând articole de opinie inclusiv în cotidianul „România liberă”.

În anul 2014, Claudiu Iordache a fost declarat „Cetățean de onoare” al orașului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.