Șeful USR Giroc, Cristian Amza, administrator special la Colterm. Va avea salariu...

Șeful USR Giroc, Cristian Amza, administrator special la Colterm. Va avea salariu de viceprimar UPDATE Cosmin Tabără: „E nevoie de expertiză, nu de sinecuri”

1
DISTRIBUIȚI

Un salariu în valoare de 21.000 de lei brut, adică 12.000 de lei net, atât va încasa, lunar, din bugetul orașului, Cristian Amza, de la USR. Fost candidat la Primăria Giroc, acesta a fost desemnat, marți seara, administrator special la Colterm, în urma propunerii făcute de către primarul Dominic Fritz.

„De profesie sunt economist, expert tehnic judiciar și activez în domeniul contabilității și consultanței de afaceri și management, cu peste 12 ani de activare exclusivă în domeniul privat”, astfel se descrie Amza pe site-ul USR.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România a atras atenția în privința cuantumului indemnizației, care este echivalentă cu a unui viceprimar.

„Mi se pare sfidător să fixăm indemnizația la nivelul a 20-21.000 de lei brut, undeva la 12.000 de lei net. Propunerea mea este să fie 15.000 de lei brut, 9.000 net, adică la nivel salariului pe care îl primește directorul general al Colterm”, a propus Roxana Iliescu. Însă amendamentul său nu a obținut suficiente voturi

Dominic Fritz a spus, în replică: „Și eu dacă aș fi în opoziție, aș propune un salariu mai mic, pentru că dă bine”. Primarul a precizat că nu este înghesuială pentru acest post și că administratorul special are o responsabilitate mai mare decât directorul.

„Aș vrea să vă propun un nume, un expert contabil, care are și experiență în piața de energie, absolvent al Facultății de Contabilitate, are experiență cu niște cazuri de insolvență”, a spus Fritz.

Liderul consilierilor municipali ai PNL, Adrian Lulciuc, a atras imediat atenția că este vorba despre fostul candidat USR la Primăria Giroc.

„Grupul PNL va vota, dar nu uitați că depind 50.000 de familii de această numire”, a spus Lulciuc.

„Mai degrabă cred că această propunere este iresponsabilă. Să veniți cu un personaj politic pur, care n-a văzut în viața lui Coltermul… este un sfârșit pe care îl previzionam de mult timp pentru această situație. Ați reușit să puneți prima cărămidă cu cele 21 de milioane de lei amendă”, a fost de părere liberalul Dan Diaconu.

Radu Țoancă de la PSD a propus un vot secret, dar în cele din urmă s-a votat la vedere.

Împotriva numirii lui Amza s-au exprimat Roxana Iliescu, Radu Țoancă, Ioan Szatmari și Andra Lăpădat. De asemenea, Marius Craina s-a abținut de la vot, iar restul aleșilor prezenți la ședința on-line au votat „pentru”.

Imediat după vot, reprezentanții Primăriei Timișoara au informat că Alexandru Cristian Amza are 40 de ani și este de profesie economist/expert contabil. Este absolvent al Facultății de Contabilitate și Informatica de Gestiune și are un Master în Contabilitate Internațională – Managementul Riscului în Afaceri Internaționale.

Administratorul special al Colterm S.A. are o experiență de 17 ani în societăți profesionale de contabilitate și în consultanța de afaceri și management. El activează pe piața de energie regenerabilă din 2012, gestionând investiții străine directe, dar și unele autohtone.

În calitate de administrator special, Cristian Amza va avea următoarele atribuții principale: va propune, potrivit legii, un plan de reorganizare a societății, va administra activitatea societății, sub supravegherea administratorului judiciar, informează Primăria Municipiului Timișoara cu privire la toate acțiunile întreprinse de administratorul judiciar, sesizează primăria asupra tuturor deficiențelor de natură a periclita funcționarea societății și va formula contestații în cadrul procedurii de insolvență.

Această desemnare vine în contextul în care, conform legii, Consiliul Local Timișoara, ca unic acționar al Colterm, trebuie să numească un administrator special pentru compania de termoficare până la data Adunării Generale a Acționarilor convocate de administratorul judiciar, AGA fiind programată vineri, 26 noiembrie.

UPDATE Viceprimarul Cosmin Tabără a transmis, după ședința Consiliului Local Timișoara de marți după-amiază în care a fost desemnat administratorul special la al Colterm că deși a votat, este reticent.
„Am făcut-o pentru că este un termen contratimp, până vineri acesta trebuie să fie numit, dar ne păstram reticența asupra alegerii făcute de către colegii noștri.


Este vorba despre Cristian Amza, președintele USR Giroc și fost candidat la Primăria Giroc, acum consilier local. Câteva aspecte vreau să menționez. În primul rând, Amza este un membru de partid, fără experiență în domeniul termoficării, care nu a avut legături cu această societate. Am dat votul pentru a asigura conducerea societății, dar sunt convins că trebuia găsită o altă soluție de către USR, știu și ei asta. Lucrurile făcute în grabă nu produc rezultate, apoi răsplătirea membrilor de partid foarte loiali cu astfel de poziții în cea mai dificilă perioadă a societății nu cred că era oportună. Pe de altă parte, un vot împotrivă, pe lângă faptul că prejudicia societatea de o conducere legală în timp util, ar fi fost interpretată în sensul că noi, consilierii PNL, ne opunem soluționării gravelor probleme ale Coltermului”, a transmis Tabără.
Edilul a explicat și de ce a votat în favoarea unui salariu mai mic pentru Amza, însă acest lucru nu se va întâmpla.

„Am votat și amendamentul privind reducerea remunerației aceluiași administrator special, pentru ca aceasta să fie la nivelul unui director al societății Colterm și nu la nivelul celui solicitat. Din păcate, acest amendament a adunat doar 13 voturi pentru, fiind la egalitate cu votul colegilor de la USR. Considerăm că remunerația este mare – circa 20.000 de lei – și nu ar trebui risipiți atâția bani în condițiile în care căldura pentru timișoreni este asigurată de la o săptămână la alta, când nu s-au făcut restructurări în ultimul an, când încă nu avem asigurată ieșirea din iarnă, când Coltermul este în pragul falimentului. Ieșirea din iarnă trebuie garantată, să existe căldură în locuințe, școli, spitale. Momentan, ce e garantat e doar salariul noului administrator special…”, a mai precizat Tabără.

Viceprimarul liberal a mai spus că se aștepta, în situația actuală, să existe o propunere de forță, un manager cu experiență, fără a aduce atingere competenței noului administrator special, dar crede că nu mai este timp pentru experiențe la această societate.
„E nevoie de expertiză, de cineva care a mai trecut prin așa ceva, nu de sinecuri. Dar, să vedem ce îl recomandă pe dl Amza de-acum încolo…”, a mai fost de părere Tabără.

1 COMENTARIU

  1. dacă nu era un userist de-al lui, fritz probabil era de acord cu micșorarea salariului acestui individ, deși nu e in opozitie. dar ipocrizia și mistocareala userista raman la cote alarmante

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.