ANRE desemnează furnizori de energie electrică de ultimă instanță, care vor prelua...

ANRE desemnează furnizori de energie electrică de ultimă instanță, care vor prelua clienții companiilor care ies de pe piață

0
DISTRIBUIȚI

Pentru asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a desemnat 6 furnizori de ultimă instanță.

Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnați de ANRE este următoarea: Electrica Furnizare SA, Premier Energy SRL, Tinmar Energy SA, Engie România SA, E.ON Engie România SA, OMV Petrom SA și CEZ Vânzare S.A – până în data de 2 ianuarie 2022

Furnizorii de ultimă instanță preiau clienții de la companiile de furnizare care ies din piață sau își pierd licențele. ANRE a adus modificări și completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr.


173/2020, cu scopul creșterii numărului de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați, care să aibă și o cotă de piață semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță implică o capabilitate operațională și financiară imediată care să le permită preluarea, în situații excepționale, a portofoliilor de clienți ale unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea.

ANRE a demarat în data de 8 decembrie un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulament, respectiv ”un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%”.

În urma procesului organizat în perioada 8 – 14 decembrie 2021, în sedința de astăzi, 14 decembrie 2021, a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor Engie România S.A., E.ON Energie România S.A și OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.