Carantina și izolarea vor fi în România de 10 zile. Ce spune...

Carantina și izolarea vor fi în România de 10 zile. Ce spune Rafila despre valul cinci

1
DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății anunță că izolarea și carantina vor fi în România de 10 zile.

„O informație care cu siguranță o să vă intereseze: vom rezolva în aceste zile durata izolării și a carantinei. Va fi și în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul nu a dat și alte detalii legate de acest subiect.

Precizarea a venit după ce Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor (CNSCBT), a fost întrebată dacă va fi nevoie de doza booster pentru prelungirea validității certificatului de vaccinare.

„În Uniunea Europeană da, la nivel național acest lucru încă nu a fost stabilit. Ceea ce rămâne de subliniat este că dacă ne- am făcut prima schemă, să facem și doza booster, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii și nu pentru a călători sau a intra la mall. Iar cei care sunt nevaccinați, vaccinați-vă pentru conjunctura Omicron, nu pentru a intra la mall”, a spus Pistol.

Ministrul Sănătății susține că, în lipsa certificatului verde, pot fi luate „alte măsuri” care pot afecta viața economică și socială.


Rafila vorbește despre lockdown, închiderea școlilor și număr mare de decese.

Rafila spune că important este ca instrumentul certificatului COVID să fie la dispoziția autorităților înainte de atingerea unui număr mare de cazuri.

„Dacă acest certificat este introdus în vârful valului pandemic, eficacitatea este limitată și din păcate vom fi în situația în care alte măsuri ar putea să fie luate, care pot afecta viața noastră economică și socială”, afirmă ministrul.

Întrebat la ce alte măsuri se referă, Rafila a reiterat ideea că o creștere necontrolată a numărului de cazuri poate avea trei consecințe: lockdown, oprirea activității în școli și număr mare de decese.

„De asta trebuie să ne asumăm cu toții anumite lucruri. Așa este în viață. Efectele unei pandemii trebuie să fie cât mai puțin grave pentru societate”, declară Rafila.

Acesta a spus și că dacă România ajunge în scenariul 1, în care doar 5% dintre cei infectați vor fi spitalizați, atunci nu va fi nevoie de lockdown sau va fi nevoie doar pentru o perioadă scurtă.

Miercuri, 29 decembrie 2021 / 12:17:22

Răspunsul lui Rafila, întrebat dacă România a intrat în valul 5 al pandemiei

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Alexandru Rafila spune când intră România în valul 5 al pandemiei: „din fericire, numărul de deces rămâne scăzut”.

Întrebat dacă putem spune că în România a început valul 5 al pandemiei, Rafila a răspuns că miercuri avem, față de cifrele de marți, „o stabilizare, oarecum, a numărului de cazuri”, dar cifra este mai crescută decât în urmă cu 7 zile.

„E posibil să înregistrăm o creștere în perioada următoare, trebuie să vedem dacă este vorba de stabilizare sau începe deja creșterea. Din fericire numărul de deces rămâne scăzut”, a menționat ministrul.

Potrivit acestuia, marți rata de reproducere a infecției era de 0,91 pentru România.

„În momentul în care această rată de reproducere se va apropia de 1 putem discuta probabil despre începutul valului 5”, a adăugat Rafila.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.