Ceartă în Consiliul Local Timișoara între cei doi viceprimari: „Aveți senzația că...

Ceartă în Consiliul Local Timișoara între cei doi viceprimari: „Aveți senzația că fiecare este partenerul dumneavoastră de show”

0
DISTRIBUIȚI

 

 

Un proiect de hotărâre aparent banal, și anume cel privind prelungirea pe o perioadă de trei ani a contractului de închiriere nr. 1605/2018, încheiat cu Asociația Crescătorilor de Albine din România Filiala Județeană Timiș pentru spațiul cu altă destinație situat într-un imobil din Piața Traian, a încins foarte tare spiritele.

Totul a pornit de la intervenția consilierului Paula Romocean de la USR, care a propus un amendament, care de altfel a și fost aprobat, prin care prelungirea să se facă doar cu un an.

„Din situațiile pe care le-am primit, am constat că avem spații goale, spații cu un potențial comercial foarte bun închiriate pe prețuri modice, avem contracte de închiriere a căror preț nu a fost actualizat de 10, 15 ani. Cred că este datoria primăriei ca resursele să fie gestionate eficient”, a spus consilierul local Paula Romocean.

Viceprimarul liberal Cosmin Tabără, care are în subordine Direcția de Patrimoniu, a explicat că Asociația Crescătorilor de Albine își desfășoară de mulți ani acolo activitatea și că hrănește pe multă lume cu produse bio.

„Aveți dreptate cu rentabilizarea spațiilor cu altă destinație. Este momentul să investim și să nu scoatem afară pe cei care, totuși, plătesc o anumită sumă de bani, să nu scoatem afară pe cei care au implicație în ceva ce duce la producerea unui produs de mare calitate, cum este mierea de albine”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără.

Edilul a mai spus că există o grămadă de spații care sunt goale și în care Primăria Timișoara trebuie să investească bani pentru modernizare.

„Această discuție nu este despre o asociație, noi discutăm despre o strategie pe care primăria ar trebui să o aibă”, a comentat Paula Romocean.

Tabără i-a spus din nou că e nevoie de bani pentru ca spațiile să fie puse la punct, însă consilierul USR a susținut că aceasta ar putea cădea și în sarcina chiriașului.

„Nu încetează să mă surprindă abordarea profund socialistă a grupului așa-zis liberal din Consiliul Local Timișoara asupra oricărei chestiuni care ține de politică economică că vorbim de subvenții, de licitații”, a comentat viceprimarul Ruben Lațcău de la USR. „Vă rog să nu faceți referiri de genul acesta”, i-a răspuns Tabără. „Potrivit doctrinei liberale, scopul unui partid liberal nu este să intervină în piață”, a mai spus Lațcău. Tabără i-a reproșat că s-a obișnuit ca în ședințele de consiliu să facă show.

„Aveți senzația că fiecare este partenerul dumneavoastră de show.


Dacă dumneavoastră credeți că aveți calitatea și învățăturile necesare pentru a pune pe toată lumea la punct, vă înșelați. Dumneavoastră, în primul rând, trebuie să aveți bun simț, domnul viceprimar, să vă rezumați și să discutați pe punctul de pe ordinea de zi. Nu am jignit-o nici pe colega Paula Romocean pentru că puteam să îi zic în momentul în care a vorbit despre strategii că am văzut eu ce strategie ați avut cu fațadele, că de opt luni de zile nu s-a încheiat un contract. Nu fac referire la socialismul USR în ceea ce privește concentrarea tuturor activitățile în societăți care să fie acoperite de primărie. Haideți să ne rezumăm la punctul de pe ordinea de zi. Nu vă permit să vorbiți despre PNL”, i-a spus Tabără lui Lațcău.

Viceprimarul USR a continuat să fie obraznic și să îi vorbească de sus lui Tabără.

„Normal, nu este rolul nostru să intervenim într-o piață concurențială și să alegem care sunt câștigătorii și care sunt pierzătorii. Ăsta este un principiu de bază al doctrinei liberale, pe care ar trebui să o cunoașteți. Trebuie să încetăm cu practicile acestea prin care niște oameni sau companii care intră pe ușa din spate la primărie sau pe ușa din față primesc spații de la primărie care se închiriază și se prelungesc la nesfârșit și aici nu vorbim despre producătorii de albine. Vorbim despre toate spațiile pe care le avem. Nu este rolul meu, nici al dumneavoastră, nici al domnului primar să decidem, pe patrimoniul primăriei, cine primește și cine nu primește. Cine ia un preț mic și cine ia un preț mare. Procedura corectă ar fi să facem o licitație și să permitem oricărei părți interesate să participe, iar acel spațiu să fie dat celui care câștigă licitația”, a afirmat Ruben Lațcău. El a cerut licitații corecte pentru spații, și nu bazate pe pile sau relații.

În replică, viceprimarul Cosmin Tabără i-a răspuns: „Acest spațiu nu îl atribuie Tabără, este o prelungire a unui contract. Nu a venit nici pe ușa din spate, nici pe ușa din față, haideți să mergem mai departe și să încetăm cu chestiunile pe care dumneavoastră le insinuați. Să știți că spațiile goale nu sunt goale pentru că sunt foarte bune”.

Lațcău a mai spus că speră ca, luna viitoare, când expiră două contracte pentru două spații foarte bune din Piața Victoriei, să fie organizate licitații.

„Voi încălca legea și le voi da la niște prieteni de-ai mei”, i-a răspuns, ironic, Tabără.

Consilierul Răzvan Negrișanu de la USR a fost de părere că „acest show poate fi oprit în comisia de SAD (n.r. – spații cu altă destinație.)

Consilierul liberal Simion Moșiu de la PNL a spus că există presiuni asupra colegilor care nu fac distincție între obiective de interes public, cum ar fi cooperativa Igiena și Asociația crescătorilor de albine.

„Mi se pare ciudat că noi discutăm de strategii atâta timp cât vedem că există presiuni asupra noilor colegi, presiunea e mare să facem acolo schimb valutar, amanet, mai știu eu ce, dar cooperativa Igiena funcționează acolo de 50 de ani. Nu o să poată concura cu o farmacie. Haideți să facem o distincție între cele de utilitate publică și ce doriți dumneavoastră, adică cei cu bani mulți. Cine credeți că semnează contract pe un an când trebuie să investească acolo zeci de mii de euro sau poate 100.000 de euro? Noi discutăm doar așa ca să discutăm? Cum să facem un contract pe un an la un spațiu care este distrus? Stăm la birou și ni se pare interesant. Ăsta nu e un joc pe calculator, stimați colegi. Dacă ați închiria un spațiu care a fost măcelărie și ați vrea să faceți club păi nu ar trebui să investiți? Să ne întoarcem cu picioarele pe pământ și să lăsăm jocurile pe calculator”, a spus Moșiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.