Jazz dincolo de granițe: concert de neratat cu proiectul Borderline, la Timișoara

Jazz dincolo de granițe: concert de neratat cu proiectul Borderline, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul Borderline, alcătuit din pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, legendarul clarinetist francez Louis Sclavis, una din figurile cheie ale jazz-ului european din ultimii 50 de ani și bateristul german Moritz Baumgartner, vor susține o serie de trei concerte în România în luna decembrie, recitalurile urând să se desfășoare la București, Timișoara și Brașov.

După mai multe amânări cauzate de restricțiile și provocările create de pandemie, proiectul va debuta luni 6 decembrie la Goethe Institut din București cu o masă rotundă cu tema „Jazz-ul în secolul XXI” urmată pe 7 decembrie de concertul premieră al proiectului la sala „Elvire Popesco” a Institutului Francez din București, un nou concert la Filarmonica Banatul din Timișoara pe 9 decembrie, seria încheindu-se pe 11 decembrie cu un concert și o discuție cu publicul la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Louis Sclavis este una din figurile cheie ale jazz-ului European din ultimile patru decenii, el schimbând felul în care se cânta la bass clarinet în jazz-ul modern, documentând o operă vastă în albume și proiecte conceptuale ce fac apel la arte vizuale, dans contemporan, teatru, film și muzică improvizată. Apreciat de All Music Guide drept „unul dintre cei mai buni clarinetiști din free jazz și avangardă”, Sclavis cântă muzică improvizată cu o extraordinară claritate și precizie și este considerat de criticul american Gary Giddins drept un un muzician dincolo de categorii devotând aceeași energie atât compoziției extinse, cât și improvizației totale, un artizan al ritmurilor rupte ce combină orice influență, fie ea a swing-ului, a rock-ului sau a muzicii ethno franceze. Contribuțiile sale la jazz-ul european i-au adus numeroase premii și aprecieri de-a lungul anilor precum premiul Django Reinhardt 1988, First Prize la Bienala de la Barcelona în 1989, British Jazz Award „Best Foreign Musician” 1991, Django D’Or Best Jazz Album of the Year 1993 și Grand Prix Sacem 2009.

Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scenă newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New-York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).


Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „Un nume de urmărit/A name to watch”, pianistul, compozitorul și aranjorul originar din Cluj-Napoca activează la New-York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, Oedipe Redux), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 16 albume sub nume propriu pentru case de discuri de prestigiu americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul la celebra casă de discuri ECM Records cu „Transylvanian Concert” în duo cu violistul american Mat Maneri, album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016 albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation editat de Sunnyside Records câștigă prestigiosul DOWNBEAT Album of The Year. În 2018 prezintă în premieră la Opera din Lyon „Oedipe Redux”, o reimaginare radicală a celebrei opere a lui George Enescu pentru un octet avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Proiectul este prezentat in 2019 pe scenele BOZAR, Bimhuis, Jazzdor, etc in cadrul Europalia Arts Festival.

Moritz Baumgartner este unul dintre cei mai aclamati si apreciati bateristi din noua generatie a jazz-ului german. Nascut in 1985 Morits apare deja pe mai mult de 40 de albume pentru label-uri precum Clean Feed, Enja, Warner colaborand cu muzicieni pecum Tony Malaby, Ralph Alessi, Bob Stewart, Kurt Rosenwinkel, John Hollenbeck, Johannes Enders, Julia Hülsmann, Johanna Borchert Band, Christian Weidner, etc. Moritz Baumgartner a concertat pe scenele unor festivale de prestigiu din Europa si din lume precum: Jazz Baltica, MOERS Festival, Jazzfest Berlin, Copenhagen Jazz Festival (DK), Jazz by Off beat Basel, Cully Jazzfestival , Be Jazz (CH), Jazzy Colours Paris (FR), Nisville JazzFestival (Serbia), Jazzfestival Port au prince (Haiti), Jazzfestival La Paz (Bolivia), Lugano Jazzfestival (CH), Jazzfestival Bergen (NO); Jazzfest Kolkatta (India), Jazzfestival Timisoara, Garana Jazz (RO), JAZZ D’OR Festival. Ca si membru si co-leader al Melt Trio si Lisbett Quartet, Moritz Baumgartner castiga prestigiosul ECHO Award in 2012 si 2018 (German Grammy).

Biletele pentru concertul din Timișoara, care va avea loc joi, 9 decembrie, de la ora 19, la Sala Capitol, se gasesc la casieria Filarmonicii „Banatul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.