Making of Orașul Paralel: Iosefin, despre provocările unui proiect inedit Video

Making of Orașul Paralel: Iosefin, despre provocările unui proiect inedit Video

0
DISTRIBUIȚI

„Dileme urbane. Orașul paralel”, proiect derulat în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii printr-un parteneriat al mai multor instituții, a lansat scurtmetrajul Making of Orașul Paralel: Iosefin ,povestea ineditei piese de teatru în mișcare pe străzile cartierului atât de apreciat de iubitorii de artă și cultură, pe de o parte pentru întâlnirea memorabilă cu orașul, iar e de alta, pentru intimitatea care se creează între spectatori și actori.

Luna mai a reprezentat începutul unei povești speciale despre cartierul Iosefin, cu patrimoniul  său material și imaterial care a inspirat spectacolul. Proiectul a dat naștere unei lumi magice, cu multe lumi paralele. Întrucât finalul anului este întotdeauna un bun prilej pentru retrospective, echipa Orașului Paralel a ales să spună povestea din spatele succesului piesei într-un videoclip ce prezintă o parte din procesul creativ și oamenii care au făcut posibil proiectul.

„Îi spunem spectacol imersiv deoarece ca spectator ești imersat, inundat. Ești înăuntrul poveștii. În loc să observi un univers ficțional, devii parte din el. Te plimbi, descoperi și, ideal ar fi, să vezi orașul altfel după ce treci prin acest spectacol – experiență” subliniază Ana Mărgineanu regizorul piesei. Paralelelismul piesei se regăsește pe toate palierele: personajele principale își spun povestea simultan, pe două trasee diferite prin Iosefin, scenele în limba română se împletesc cu cele în limba maghiară într-un firesc ce permite înțelegerea piesei de către toți participanții, trecutul și prezentul alternează până la contopire, scenele se petrec în locuri remarcabil de discrepante ale cartierului, tensiunea poveștii se întâlnește cu detașarea privitorilor ocazionali care de multe ori par că fac parte din poveste, iar întreaga experiență rămâne vie mult după terminarea spectacolului.

„Intensitatea emoțiilor este transmisă magistral de actorii extraodinari ai Teatrului Maghiar de Stat <<Csiky Gergely>>, care, alături de tinerii actori independenți, creează o lume paralelă în care spectatorii sunt în întregime absorbiți.”, a mărturisit Peca Ștefan, autorul textului iar Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, are convingerea că „acest spectacol nu se poate juca în alt oraș deoarece este foarte strâns legat de locurile prin care trecem.


Acest <<oraș paralel>> este viața noastră de fapt și asta dă unicitate.”

Making of Orașul Paralel: Iosefin prezintă și noutatea adusă de al treilea traseu al piesei „The Game” care invită participanții deveniți jucători să descopere o altă poveste a Iosefinului, complicată și adesea ignorată, și anume povestea ascunsă a unor oameni care trec rin oraș fără a fi văzuți.

Reușita și satisfacția colaborării dintre toți cei implicați în proiect reprezintă premisele extinderii proiectului, în 2022 și 2023, în cartierele Elisabetin și Fabric, creând o rețea de trasee menite să descopere viața ascunsă a Timișoarei. Prin aceste piese de teatru bazat pe documentare în teren, spectatorii ajung să vadă cu alți ochi locuri cunoscute și uitate și, odată redeveniți curioși și reîndrăgostiți de toate acestea, timișorenii ajung să se implice în reconstrucția comunităților a căror parte sunt.

Videoul filmat de Patricia Sas și montat de Anca Berlogea-Boariu, surprinde particularitățile inedite ale piesei de teatru, redând entuziasmul echipei din timpul producției și conturând o parte din atmosfera celor trei trasee din cadrul piesei de teatru în plimbare, Orașul Paralel: Iosefin, însă fără a dezvălui surprizele din spectacol pentru spectatorii din anii viitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.