Un nou an, aceiași „golani”. Marşul Eroilor Revoluţiei, organizat de suporteri, a...

Un nou an, aceiași „golani”. Marşul Eroilor Revoluţiei, organizat de suporteri, a animat din nou Timişoara FOTO & VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1275615884">

Suporterii Politehnicii sunt printre puţinii care mai marchează în mod special Revoluţia din urmă cu 32 de ani. La fel s-a întâmplat şi astăzi, când pentru al 16-lea an consecutiv, fanii, dar şi timişorenii, martori, participanţi sau nu, la evenimentele din Decembrie 1989, majoritatea dintre ei cam aceiaşi ca şi cei din anii precedenţi, au mărşăluit în mod simbolic prin oraş.

Faţă de anul trecut, cu restricţii severe, dar şi cu o vreme mai rea, au fost mai mulţi participanţi, câteva sute. Ca de obicei s-a pornit din Piaţa Maria, locul de unde a început ceea ce avea să schimbe soarta ţării. Nu a lipsit revoluţionarul Corneliu N. Vaida, liderii obişnuiţi din galerie ori Cristian Brâncovan. Dar au fost şi persoane care şi-au adus copilul pentru a experimenta poate o lecţie de democraţie ori pentru a povesti despre ceea ce se cheamă deja istorie. Puţin după ora 18.30 şi parcă primiţi mai bine de cei blocaţi uşor în trafic, mulţi dintre ei scoţându-şi telefoanele pentru a surprinde momentele speciale înainte de primele picurături, s-a plecat efectiv la pas, cu acordul organelor de ordine. A urmat oprirea la crucea din candele instalată la Catedrala Mitropolitană. De acolo până în Piaţa Victoriei pregătită de sărbătorile de iarnă, dar şi până la simbolul creştin al oraşului, s-au repetat lozincile obişnuite, printre care şi nelipsitul „Iliescu vinovat / Pentru sângele vărsat”.

Fiind vremuri „altfel”, au fost persoane care au considerat că momentul trebuie surprins cu un selfie. Ca de obicei, pe parcurs reacţiile oamenilor din piaţă sunt diverse, nelipsind clasica figură surprinsă la vederea unor „nebuni”, dar mulţi îşi dau seama apoi că e vorba de ceva mult mai serios, când cordonul de „protestatari” din spate e unul solid.

A urmat aşadat o scurtă oprire în faţa Operei, un alt obiectiv simbolic al Revoluţiei, dar de această dată, datorită târgului de Crăciun, a fost ocolită Piaţa Libertăţii (de altfel jandarmii s-au asigurat în mod special că nu se va păşi în acea direcţie) via pietonala „Mărăşeşti”, acolo unde vocile au prins ton „de stadion” şi scandările de „Libertate!” au fost luminate cu un spectacol pirotehnic. Memorialul Revoluţiei şi Cimitirul Eroilor, unde s-au depus coroanele pentru eroi, au completat traseul unei noi manifestări care a mai pus culoare ori viaţă în oraş zilele acestea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.