Medicul Virgil Musta, avertisment asupra pericolelor trichinelozei

Medicul Virgil Musta, avertisment asupra pericolelor trichinelozei

1
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș”, spune că cei care sacrifică porcul trebuie să verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar.

„Dacă după două – trei zile de la consumul de carne prezentăm semnele unei toxiinfecții alimentare, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloză și va începe tratamentul specific.

Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un vierme cilindric ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.

După ingestia acestor alimente, paraziții ajung în intestinul omului, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, iar de aici ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea corespunzătoare a acestora. Paraziții pot ajunge însă și în alte organe, inimă, plămâni sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza chiar decesul.


Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă”, a precizat doctorul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit acestuia, boala evoluează în trei faze:

  1. Faza intestinală, ce se manifestă ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile până la o săptămână de la ingestia cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica.
  2. Faza migrării parazitului prin sânge în mușchi, când, din cauza reacției organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează 2-4 săptămâni, după care simptomatologia cedează. În această etapă, medicația tiparazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și a manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul.
  3. Dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică producând tulburări de funcționare a acestora. În această fază, singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chistelor.

„În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardită, insuficiență cardiacă, aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei”, a mai precizat medicul Virgil Musta.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.