Expoziție de artă japoneză, la Muzeul de Artă din Timișoara

Expoziție de artă japoneză, la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara pregătește o expoziție-eveniment de stampe japoneze, intitulată „Celebrities of the Floating World 2022”, care va avea vernisajul vineri, 28 ianuarie, ora 14:00, în Sala Barocă a muzeului. În cadrul vernisajului, alături de discursurile curatorilor Alexandru Chituță și Andreea Foanene, va avea loc un tur ghidat al expoziției, oferit publicului de colecționarul George Șerban. Reprezentanții restaurantului Suppa Bar vor oferi publicului prezent supa tradițională japoneză pentru degustare, iar librăria Cărturești va expune o selecție de cărți și produse nipone.

Valoroasa expoziție, cu lucrări de un mare rafinament, care se deschide la Timișoara după un periplu la Muzeul Național al Literaturii Române din București și Muzeul de Artă Brașov,  este realizată în colaborare cu Societatea de Avocați „Șerban și Asociații”, Ambasada Japoniei în România și Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi”. Cele aproximativ 150 de lucrări provin exclusiv din colecția avocatului George Șerban și reprezintă genul artistic „Ukiyo-e” care a atins apogeul în era Meiji, lucrările fiind create de cei mai importanți artiști care au creat acest gen de pictură.

Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginație, cultura scrisă, tradiție și documentare este surprinsă de liniile fine care țes elegant felul în care realitatea este captată și transmisă în timp.


Perioada culturală surprinsă în proiectul „Celebrities of the floating world 2022” este 1603-1868, cunoscută ca „Epoca Edo”, o perioadă de mare deschidere, amploare artistică, prospețime economică, stabilitate socială și politică din istoria Japoniei, selecția de lucrări făcând trimitere la marile teme culturale din acea perioadă: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeții, shunga și peisajul.

Expoziţia poate fi vizitată din 28 ianuarie până în 22 aprilie 2022 şi va fi deschisă de miercuri până duminică între orele 10:00 și 18:00, cu respectarea restricțiilor de pandemie în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.